Årets finalister!

Hela 247 bidrag skickades in! Från Kalix i norr till Trelleborg i söder. Vi är jätteglada för vartenda ett. Tack alla ni som skrev och skickade in och tack till era engagerade lärare. Jurygrupperna låter hälsa att det har varit stimulerande att läsa alla texter, men en svår uppgift att avgöra vilka som når finalen. Men nu är det avgjort. Läs vem och juryns motiveringar här nedan. Klicka på namnen för att läsa texterna. Och de nominerade är…

 

FRÅN NORR

 

Celina Berglund – Leva för dig

Strömbackaskolan, Piteå

Juryns motivering: ”I Leva för dig kastas vi rakt in i en berättelse på liv och död. Språket är vasst, rakt och modernt. Stilen närmar sig en talad diktion men stramt balanserad mot textens krav. De skarpa iakttagelserna och det ärliga berättandet griper tag, låter oss se en sorgligt sliten nyhet i nytt ljus. Leva för dig är en skickligt komprimerad historia om två unga liv.”

 

 

Lina Westermark – Undkommaren

Midgårdsskolan, Umeå

Juryns motivering: ”Undkommaren är en välkomponerad text, skriven med ett djup och en insiktsfullhet som imponerar. Som läsare tas vi på en svindlande färd mellan textens många betydelselager. En fullgången berättelse där läsaren lämnas med många reflektioner, både kring karaktären herr Andersson och livet i stort. Och titeln Undkommaren adderar ännu en dimension.”

 

 

FRÅN SYD

 

Nelly Stensson – En mara på mitt bröst

Jenny Nyströmskolan, Kalmar

Juryns motivering: ”En lekfull och skickligt skriven dikt som hela tiden får läsaren att längta efter mer. Med snygga blinkningar till originalet blir det här i all sin enkelhet ett starkt och nytt eget verk.”

 

 

Ida Ewers – Doppinggränd

Malmö Latinskola

Juryns motivering: ”Med värme berättas det nostalgiskt om en svunnen tid på ett sätt som känns både inbjudande samt som berättartekniskt snyggt bygger upp en hel värld redan på bara några få rader.”

 

 

FRÅN VÄST

 

Lisa Bohlin – Sandkorn 

Sveriges Ridgymnasium, Varberg

Juryns motivering: ”En välskriven och lågmält prosa som på ett gestaltande sätt behandlar kärlekens komplexitet. Med en vass penna säger berättelsen något viktigt om konsekvenserna av höga prestationskrav på ungdomar utan att för den sakens skull bli moralisk. Berättelsen håller läsaren i handen hela vägen men blir aldrig enkel och klyschig. Karaktärerna känns autentiska och väl framskrivna.”

 

 

Fanny Skarin – Vad kan en döing ha att tänka på? 

Sven Eriksonsgymnasiet, Borås

Juryns motivering: ”En uppsluppen text om en begravning. ’Döingen’ själv berättar trovärdigt om begravningsgästerna och om sina sista år på hemmet. De välskrivna ’avslutande kapitlen’ formuleras med bitterhet och humor. En spännande berättelse som spänstigt grenslar dödens gräns.”

 

 

FRÅN ÖST

 

Klara Gustafsson – Sommarens slut

Berzeliusskolan, Linköping

Juryns motivering: ”En individpersonlig text full av starka, nydanande bilder och skickligt litterära formuleringar. Den bjuder en smärtsam läsning med en tydlig känsla av en ung människas limbo mellan ett släckt hopp om en förälder och den förståelse/förlåtelse som berättarjaget verkar sträva efter att få känna i sig själv. Drabbande, vilket också förstärks av ett distanserande tilltal, vänt till en lyssnare snarare än direkt till svekets källa.”

 

 

Olivia Lundquist – Säg hennes namn!

Bernadottegymnasiet, Stockholm

Juryns motivering: ”En text i självsäker och häftig form, spännande kontraster mellan det å ena sidan rättframma, korthuggna och råa, å andra sidan det sköra och sårbara. Dubbeltydigt berättande som vinner ny förståelse, såväl som kärlek, för varje läsning. Ju mer man läser desto mer upptäcker man. Rytmisk/arytmiskt angränsande till spoken word eller rap. Rör teman som förtryck, revolution och kvinnorätt utan plakatformuleringar. En tydlig suggestivitet kontrasterar mot drag av hemlighetsfullhet, men budskapet är övertygande och tydligt: Vissa krafter kan aldrig helt slås ned.”

 

 

Nu ska en jury bestående av Linus Gårdfeldt, Johanna Wester, EliSophie Andrée och Mats Söderlund utse de tre vinnarna, som presenteras på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning 15 maj i Göteborg.

 

 

___

 

 

PRISERNA

 

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

 

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

 

Varje vinnare tilldelas diplom, blommor och varsitt pennset från Ballograf och bokpaket från Albert Bonniers förlag.

Dela: