Årets finalister

Hela 258 bidrag skickades in! Från Luleå i norr till Trelleborg i söder. Vi är jätteglada för vartenda ett. Tack alla ni som skrev och skickade in och tack till era engagerade lärare. Jurygrupperna låter hälsa att det har varit stimulerande att läsa alla texter, men en svår uppgift att avgöra vilka som når finalen. Men nu är det avgjort. Läs vem och juryns motiveringar här nedan. Klicka på namnen för att läsa texterna. Och de nominerade är…

 

FRÅN NORR

 

Oline Hansson – Organ-isera

Voxnadalens gymnasium, Edsbyn

Juryns motivering: ”Rappt, roligt och dråpligt. Den här texten leker med originalet och skapar en helt ny värld – en berättelse i diktform med en rasande framåtrörelse om hur kärleken till slut läker hjärtat. Detta är äkta skrivglädje som smittar av sig och får en att förundras. Man vill läsa högt, igen och igen.”

 

 

Tilde Ritzén – Sekunder av väntan- en evighet

Luleå gymnasieskola

Juryns motivering: ”Här skildras ett högaktuellt ämne, renskötsel som måste stå tillbaka för gruvans utbredning, både vemodigt och ömsint med drabbande formuleringar. Texten griper omedelbart tag i läsaren och manar till reflektion i en berättelse där mycket skrivs mellan raderna. Det handlar om att en hembygd håller på att gå förlorad och att kärleken till den kanske därför lyser ännu starkare.”

 

 

FRÅN SYD

 

Nelly Stensson – Pennvässare

Jenny Nyströmskolan, Kalmar

Juryns motivering: ”Det finns ett bra driv i texten, i berättelsen och fina detaljer, utan att bildspråket tar över. Berättelsen får ett oväntat slut, som är förlösande i all smärta.”

 

 

Emmy Otterström – 020-50 50 50

Sankt Petri gymnasieskola, Malmö

Juryns motivering: ”Bilderna är direkta, genomträngande i sin enkelhet. Berättarjaget ger den våldsutsatta röst, gör osäkerheten tydlig, tvekan kring om det går, om hopblandningen av kärlek och smärta och om man verkligen klarar av att lämna.”

 

 

FRÅN VÄST

 

Noel Hällqvist – Cykel 

Schillerska gymnasiet, Göteborg

Juryns motivering: ”En poetisk tolkning av Krunegårds låt ’Askan är den bästa jorden’ i en medryckande diktcykel, där berättarjagets tankar snurrar runt ett förhållande. Gestaltningen av cykeldäcket och den yttre resan går väl ihop med den inre.”

 

 

Emma Gal – Händerna mot himlen 

Fridagymnasiet, Vänersborg

Juryns motivering: ”En författare som hittat en röst där prosan blandas upp med poesi som gestaltar känslan av svek och rus. Närvaron är intensiv och bildspråket sprakar i brunt och orange. En fin blinkning till låten ’Händerna mot himlen’ av Petra Marklund.”

 

 

FRÅN ÖST

 

Cecilia Ternhag – Trädtillvaro

Uppsala Estetiska Gymnasium

Juryns motivering: ”Med sinnlig prosa, som ett med naturen, vävs texten kring ’A, Ask’ ur Majas alfabetssånger. Författaren levandegör askens inre och yttre liv – och vidgar läsarens blick på floran.”

 

 

Mona Iza – Revolutionens barn

Uppsala

Juryns motivering: ”En brinnande dikt med tydlig rytm som ställer sig i ledet av en lång berättartradition där den talade dikten och hiphopen är tydliga influenser. Här finns en angelägenhet och tydlig framåtrörelse som gör läsningen både lustfylld och smärtsam.”

 

 

Nu ska en jury bestående av Kadir Meral, Felicia Welander, Nioosha Shams och August Martinsson utse de tre vinnarna, som presenteras på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning 10 maj i Göteborg.

 

 

___

 

 

PRISERNA

 

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

 

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

 

Varje vinnare tilldelas diplom och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag och pennset från Ballograf.

Dela: