Skrivtävling med gratis författarbesök!

Vi utlyser härmed nionde upplagan av Jag skriver i dina ord, skrivtävlingen som låter gymnasieelever i hela Sverige utveckla sitt språk och skrivande i dialog med poesin och musiklyriken.

 

Skolor i hela Sverige kan få kostnadsfria författarbesök för att inspirera eleverna och sänka tröskeln till skrivandet. Under läsåret kommer vi att förmedla omkring 50 kostnadsfria besök. Är du intresserad av ett besök på din skola? Läs mer här.

 

Det krävs inte att eleverna har fått ett författarbesök för att de ska kunna medverka i tävlingen!

 

Under de sex år som tävlingen har varit rikstäckande har vi bjudit skolor i hela Sverige på ungefär 550 kostnadsfria författarbesök, som nått omkring 35 000 elever! Under samma tid har det inkommit över 2 300 tävlingsbidrag.

 

OM TÄVLINGEN

Jag skriver i dina ord går ut på att skriva en egen valfri typ av litterär text, utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Det går att ta ut svängarna rejält! Eleverna kan leka och plocka isär texten de utgår ifrån, parodiera den, argumentera med den – eller låta den inspirera till något helt eget och annorlunda.

 

Tävlingen är öppen för alla gymnasieelever i Sverige. Deadline är förlängd till 12 mars. Fyra jurygrupper bestående av författare utser tre vinnare som tilldelas varsin prissumma, diplom och andra fina priser. För tävlingsregler och mer information om tävlingen klicka här.

 

ÖVERSÄTTNING

Vi fortsätter med att tillgängliggöra Jag skriver i dina ord och viker en del av författarbesöken åt klasser med nyanlända, så att litteraturen kan bli en stimulerande och rolig del i svenskundervisningen. Vi erbjuder fortsatt möjlighet för den som vill skriva på modersmålet att få sitt bidrag översatt till svenska.

 

INSPIRATION, LÄRARHANDLEDNING OCH PRAKTISKA RÅD

Här på hemsidan finns två olika lärarhandledningar med lektionsförslag att ladda ner, varav den ena är särskilt framtagen för lärare i svenska som andraspråk. Ta även del av spännande artiklar och intervjuer om läsning både för dig som lärare och för de som vill delta i tävlingen. Bland annat beskriver Jessica Schiefauer det perfekta författarbesöket, Stefan Lindberg och Patrik Lundberg berättar hur man börjar, tidskriften ponton bjuder på skrivtips, Amanda Svensson skriver om deadlines, intervjuer med både författare och pedagoger och mycket mer. Eller varför inte se vår film om mötet med författare?

 

FRÅGOR?

Om du har frågor om författarbesök eller själva tävlingen, kan du börja med att läsa vår korta FAQ. Vi har också sammanställt en checklista som kan vara till nytta när det är dags för ett författarbesök på din skola.

 

Intresserad av ett författarbesök på din skola?
Hör av dig till oss!

Dela: