”Nog vet du att författare stjäl och ljuger. Lånar, påverkas parafraserar, parodierar, alluderar eller vad fan det kallas för fint. Allt utom plagierar för det får man inte. I varje fall får man inte säga det. Men dom stjäl i alla fall. Litteratur lever av litteratur. Och du vet mycket väl att dom stjäl av varandra. Dom utnyttjar och parasiterar, klär av sina närmaste i bara mässingen och längre in än så. Dom plundrar morsans grav och luktar i farsans kalsonger och det har dom gjort ända sen Första Moseboks tid.”

Kerstin Ekman ur Grand final i skojarbranschen

Tävlingsregler

Bidraget ska bestå av en egen valfri typ av litterär text, skriven utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Du kan ta ut svängarna rejält! Du kan leka och plocka isär texten du utgår ifrån, parodiera den, argumentera med den om du tycker att den är dålig – eller låta den inspirera dig till att skriva något helt eget och annorlunda.

Bidraget ska vara skrivet på svenska och får vara max 6 000 tecken inklusive blanksteg. Bidraget får vara skrivet av fler än en författare, men behandlas då som ett bidrag. Endast ett bidrag per deltagare. Deadline har passerat.

PRISERNA

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje pristagare med ett graverat pennset. Varje vinnare tilldelas även ett specialgjort diplom i original av konstnären Tom Bogaard och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag. Alla tre vinnarna publiceras på vår hemsida.

Årets jurygrupper

Nu när deadline passerat ska alla inlämnade bidrag läsas av våra fyra jurygrupper. De ansvarar för varsin landsände och kommer nominera två bidrag till en riksfinal. Riksjuryn består av ordföranden i varje regional jury. Av de åtta finalisterna utses tre vinnare, varav en vinner ett lite större förstapris. Vinnarna presenteras på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning 16 maj i Göteborg.

Norr

Pernilla Berglund, Elin Olofsson, Solja Krapu-Kallio och Peo Rask.

Läser bidrag från Norbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Jämtlands län.

Pernilla Berglund (ordförande) är född i Umeå 1982. Är poet och en av redaktörerna för den litterära tidskriften Provins. Hon har gett ut diktsamlingarna Tilltar (2013) och Fälla (2015).

Elin Olofsson, författare med fyra utgivna romaner, där alla på ett eller annat sätt berättar landsbygdens kvinnors historia. Den senaste, Gånglåt, utkom 2016.

Solja Krapu-Kallio är estradpoet med dikter som hämtar sin bildvärld från vardagen. Förutom Sverige har hon uppträtt i mer än tio olika länder i tre världsdelar. Solja skriver också böcker för barn, och romaner för vuxna.

Peo Rask är författare och förläggare född i Karlstad och bosatt i Luleå sedan 1985. Har gett ut böcker i flera genrer, senast den alternativa reseguiden Ett annat Berlin (2017).

Väst

Per Johansson, Nino Mick, Axîn Welat och Ragnar Strömberg.

Läser bidrag från Västra Götalands, Hallands och Värmlands län.

Per Johansson (ordförande), född 1972, debuterade 2006 med Göteborg i päls och för romanen Cancersurfare (2010) tilldelades han Göteborgs-Postens litteraturpris. Senast utkom han med Kungsträdgårdens svarta hål (2016).

Nino Mick, född 1990, är uppmärksammad och uppskattad scenpoet. 2013 blev hen svensk mästare i poetry slam. I vinter debuterade hen med diktsamlingen Tjugofemtusen kilometer nervtrådar.

Axîn Welat kommer från den syriska delen av Kurdistan. Hon skriver dikter på kurdiska och arabiska samt översätter. Diktsamlingen En aprikos två körsbär kom ut på svenska 2012.

Ragnar Strömberg är kritiker, essäist, romanförfattare och dramatiker, men framför allt lyriker. Efter fjorton års uppehåll återkom han hösten 2014 med diktsamlingen I ditt hjärtas sista slag.

Syd

Therése Granwald, Kristoffer Flensmarck, Henrik Bromander och Sofie Berthet.

Läser bidrag från Skåne, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar och Blekinge län.

Therése Granwald (ordförande) är författare, översättare och skrivpedagog. Hon har gett ut fem bilderböcker och en roman. Therese har arbetat länge som lärare och handledare i Litterärt skapande på bl.a. Lunds Universitets Författarskola och Skurup folkhögskolas skrivarlinje.

Kristofer Flensmarck, född 1976, är författare och poet boende i Malmö. 2005 debuterade Flensmarck med en diktsamling och har sedan dess utkommit med nio böcker, bland andra diktsamlingen Almanacka (2009) och romanen Jag är Hill (2016).

Henrik Bromander, född 1982, verksam i Malmö. Författare, serietecknare och dramatiker. Gav senast ut romanen Bara en kram (Atlas, 2017) och är i vår aktuell med föreställningen Blue Dreams, som utspelar sig i en bil som kör runt i Malmö.

Sofie Berthet är författare och skrivpedagog. Hon skriver för barn och ungdom och har gett ut bland annat den lättlästa barnboken Utan ord och ungdomsboken Dimensioner. Hon undervisar också i kreativt skrivande, från lågstadie- till universitetsnivå, och brinner alldeles speciellt för barn och ungdomars skrivande.

Öst

Anna Ahlund, Duraid Al-Khamisi, Lars Mikael Raattamaa och Chanel Samin.

Läser bidrag från Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Gotlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län.

Anna Ahlund (ordförande) är född 1987, bor i Uppsala och har skrivit unga vuxna-böckerna Du, bara (2016) och Saker ingen ser (2017). Hon är utbildad lärare i svenska och musik men har de senaste åren arbetat läsfrämjande på bibliotek och hållit i skrivkurser parallellt med skrivandet.

Duraid Al-Khamisi är journalist och författare och har arbetat för bland andra Svenska Dagbladet, Expressen och Sveriges Radio. Regnet luktar inte här, som utkom 2015, var hans debut. I mars 2018 utkommer romanen Mellan floderna.

Lars Mikael Raattamaa, är född 1964 i Rosersberg, med ursprung i Tornedalen. Han är författare till ett tiotal böcker. Raattamaa bor i Årsta, Stockholm och är utbildad arkitekt. Han debuterade som författare 1989 med boken Ur krakars gäld.

Chanel Samin (född 1995) är läsande och skrivande bokhandelsmedarbetare och blivande bokbindare. Bor I Dalarna. Läser engelsk skönlitteratur för eventuell översättning av nystartat bokförlag.

Tack för ditt bidrag!