”Nog vet du att författare stjäl och ljuger. Lånar, påverkas parafraserar, parodierar, alluderar eller vad fan det kallas för fint. Allt utom plagierar för det får man inte. I varje fall får man inte säga det. Men dom stjäl i alla fall. Litteratur lever av litteratur. Och du vet mycket väl att dom stjäl av varandra. Dom utnyttjar och parasiterar, klär av sina närmaste i bara mässingen och längre in än så. Dom plundrar morsans grav och luktar i farsans kalsonger och det har dom gjort ända sen Första Moseboks tid.”

Kerstin Ekman ur Grand final i skojarbranschen

Tävlingsregler

Bidraget ska bestå av en egen valfri typ av litterär text, skriven utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Du kan ta ut svängarna rejält! Du kan leka och plocka isär texten du utgår ifrån, parodiera den, argumentera med den om du tycker att den är dålig – eller låta den inspirera dig till att skriva något helt eget och annorlunda.

Bidraget ska vara skrivet på svenska och får vara max 6 000 tecken inklusive blanksteg. Bidraget får vara skrivet av fler än en författare, men behandlas då som ett bidrag. Endast ett bidrag per deltagare.

Ny deadline är 29 februari 2020. Bidraget laddas upp direkt här på hemsidan.

Bidragen blir lästa av fyra jurygrupper med ansvar för varsin landsände. Två bidrag från varje region nomineras till en riksfinal. Tre vinnare utses och får traditionsenligt ta emot pris på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i maj i Göteborg.

Lycka till!

Priser

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje pristagare med ett graverat pennset. Utöver detta tillkommer ett bokpaket från Albert Bonniers förlag, diplom, blommor samt resa och hotell till Göteborg för prisceremonin. Alla tre vinnarna publiceras på vår hemsida.

Årets jurygrupper

Efter deadline läser fyra jurygrupper med ansvar för varsin del av landet alla inskickade bidrag. Varje grupp nominerar två bidrag från sin region till en riksfinal. Ordförande i varje jurygrupp utgör riksjuryn, som i sin tur avgör vilka tre texter av de åtta finalisterna som är årets vinnare.

Marjan Svab, Merima Dizdarević och Alba Mogensen

Syd

Läser bidrag från Skåne, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar och Blekinge län

Marjan Svab, författare och journalist. Debuterade 2018 med Stjärnorna ser likadana ut överallt. Boken nominerades till Slangbellan. Har konstnärlig magister i litterär gestaltning från Lunds universitets författarskola. Reporter, HD-Sydsvenskan sedan 1998.

Merima Dizdarević (ordförande) är en poet vars praktik också innefattar översättning, performance, musik, och olika typer av samarbeten och konstnärliga undersökningar. Merima skriver på svenska, engelska och naški. Hon läser sista terminen på masterprogrammet i Litterär Gestaltning på Valand i Göteborg.

Alba Mogensen är journalist och författare och debuterade i augusti 2019 med romanen Hon den roliga på Wahlström & Widstrand förlag. Mogensen har skrivit ända sedan tidiga tonåren och har en stor kärlek till berättandets konst.

Jenny Wrangborg, Anna Ahlund och Mats Berggren

Öst

Läser bidrag från  Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Gotlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län

Jenny Wrangborg är poet, kallskänka och krönikör i ett flertal tidningar. Hon gjorde en hyllad debut med Kallskänken, en diktsamling och en kollektiv historia, berättelsen om kamp bland arbetande människor i ett kök. 2014 publicerades diktsamlingen Vad ska vi göra med varandra.

Anna Ahlund (ordförande) är född 1987, bor i Uppsala och är utbildad lärare i svenska och musik men har de senaste åren arbetat läsfrämjande på bibliotek och hållit i skrivkurser parallellt med skrivandet. Hon har skrivit unga vuxna-böckerna Du, bara (2016) och Saker ingen ser (2017). I Ganska nära sanningen (2020) är vi tillbaka på Sibylla allmänestetiska läroverk där Saker ingen ser utspelade sig.

Mats Berggren har skrivit ett tiotal ungdomsböcker. Den senaste tonårsromanen, Onsdag kväll strax före sju, tilldelades Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris till årets bästa barn- och ungdomsdeckare. Bland övriga titlar märks romanerna Blåögd och Det finns inga skridskor i öknen, som hör till de tio ungdomsböcker som finns i flest klassuppsättningar i svenska skolor.
Daniel Svensson, Fredrik Nyberg och Alice Dadgostar

Väst

Läser bidrag från Västra Götalands, Hallands eller Värmlands län

Daniel Svensson är född 1983 och bor på landsbygden utanför Göteborg. Han är historiker och sedan många år verksam som poet och skribent. Han har publicerat de båda diktböckerna I väntan på nästa promenör och Mot bättre vetande. Hans poesi har kallats både chosefri, mångbottnad och tillgänglig.

Fredrik Nyberg (ordförande) har ända sedan debuten 1998 hyllats av kritikerna och fått flera av de stora lyrikpriserna: Guldprinsen 2006, Erik Lindegren-priset 2013 och Gerard Bonniers lyrikpris 2014. Han är lektor i Litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Senast aktuell med diktsamlingen Offerzonerna.

Alice Dadgostar är född 1995 och bor i Göteborg. Hon har arbetat som researcher på P3 i Göteborg & skrivit för Djungeltrumman. 2019 debuterade hon med Roxy en generationsroman om en ung kvinnas sökande efter en egen plats i tillvaron.

Therése Söderlind, Anna Sanvaresa och Mikael Berglund

Läser bidrag från Norbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Jämtlands län

Therése Söderlind är författare från Ångermanland. Hon har bland annat skrivit om häxprocesserna i Torsåker på 1670-talet och fantiserat kring hur det påverkade en hel bygd i generationer. Skrivit har hon gjort sedan hon var liten, men vågade aldrig skicka in till någon tävling. Hon gick Författarskolan vid Lunds universitet, men det behöver man inte för att bli författare.

Anna Sanvaresa (ordförande), författare och frilansskribent, född i Sandviken och nu bosatt i Gävle. Debuterade 2002 med romanen Pappa Pralin. Har gett ut ett tiotal böcker och kom senast ut med romanen Solidärer, samt var en av redaktörerna för den uppmärksammade arbetarskrivarantologin Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar.

Ammarnäsbördiga författaren Mikael Berglund har skrivit den historiska vandringsromanen Ett föremåls berättelse om obesvar (2015) och den samtidsdystopiska relationsromanen Smekmånader (2017). När han inte skriver, ritar eller musicerar kokar han soppa och håller skrivworkshop på ett bokcafé.

Tack för ditt bidrag!