”Nog vet du att författare stjäl och ljuger. Lånar, påverkas parafraserar, parodierar, alluderar eller vad fan det kallas för fint. Allt utom plagierar för det får man inte. I varje fall får man inte säga det. Men dom stjäl i alla fall. Litteratur lever av litteratur. Och du vet mycket väl att dom stjäl av varandra. Dom utnyttjar och parasiterar, klär av sina närmaste i bara mässingen och längre in än så. Dom plundrar morsans grav och luktar i farsans kalsonger och det har dom gjort ända sen Första Moseboks tid.”

Kerstin Ekman ur Grand final i skojarbranschen

Tävlingsregler

Bidraget ska bestå av en egen valfri typ av litterär text, skriven utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Du kan ta ut svängarna rejält! Du kan leka och plocka isär texten du utgår ifrån, parodiera den, argumentera med den om du tycker att den är dålig – eller låta den inspirera dig till att skriva något helt eget och annorlunda.

Bidraget ska vara skrivet på svenska och får vara max 6 000 tecken inklusive blanksteg. Bidraget får vara skrivet av fler än en författare, men behandlas då som ett bidrag. Endast ett bidrag per deltagare.

Skrivtävlingen öppnar inlämningsfunktionen senare i höst. Sista datum för att lämna in bidrag är 23 februari 2022. Bidraget laddas upp direkt här på hemsidan.

Bidragen blir lästa av fyra jurygrupper med ansvar för varsin landsände. Två bidrag från varje region nomineras till en riksfinal. Tre vinnare utses och får traditionsenligt ta emot pris på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i maj 2022 i Göteborg.

Lycka till!

Priser

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton.

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Varje vinnare tilldelas även ett diplom, blommor, graverade pennor från Ballograf, bokpaket från Albert Bonniers förlag och får resa till Göteborg för prisceremoni i maj 2022 om smittspridningen tillåter.

Fyra jurygrupper

Efter deadline läser fyra jurygrupper med ansvar för varsin del av landet alla inskickade bidrag. Varje grupp nominerar två bidrag från sin region till en riksfinal. Ordförande i varje jurygrupp utgör riksjuryn, som i sin tur avgör vilka tre texter av de åtta finalisterna som är årets vinnare.

Tack för ditt bidrag!