”Nog vet du att författare stjäl och ljuger. Lånar, påverkas parafraserar, parodierar, alluderar eller vad fan det kallas för fint. Allt utom plagierar för det får man inte. I varje fall får man inte säga det. Men dom stjäl i alla fall. Litteratur lever av litteratur. Och du vet mycket väl att dom stjäl av varandra. Dom utnyttjar och parasiterar, klär av sina närmaste i bara mässingen och längre in än så. Dom plundrar morsans grav och luktar i farsans kalsonger och det har dom gjort ända sen Första Moseboks tid.”

Kerstin Ekman ur Grand final i skojarbranschen

Tävlingsregler

Bidraget ska bestå av en egen valfri typ av litterär text, skriven utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Du kan ta ut svängarna rejält! Du kan leka och plocka isär texten du utgår ifrån, parodiera den, argumentera med den om du tycker att den är dålig – eller låta den inspirera dig till att skriva något helt eget och annorlunda.

Bidraget ska vara skrivet på svenska och får vara max 6 000 tecken inklusive blanksteg. Bidraget får vara skrivet av fler än en författare, men behandlas då som ett bidrag. Endast ett bidrag per deltagare.

Deadline förlängd! Sista datum för att lämna in bidrag är 31 mars 2021. Bidraget laddas upp direkt här på hemsidan.

Bidragen blir lästa av fyra jurygrupper med ansvar för varsin landsände. Två bidrag från varje region nomineras till en riksfinal. Tre vinnare utses och får traditionsenligt ta emot pris på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i maj 2021 i Göteborg.

Lycka till!

Priser

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton.

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Varje vinnare tilldelas även ett diplom, blommor, graverade pennor från Ballograf, bokpaket från Albert Bonniers förlag och får resa till Göteborg för prisceremoni i maj 2021 om smittspridningen tillåter.

Årets jurygrupper

Efter deadline läser fyra jurygrupper med ansvar för varsin del av landet alla inskickade bidrag. Varje grupp nominerar två bidrag från sin region till en riksfinal. Ordförande i varje jurygrupp utgör riksjuryn, som i sin tur avgör vilka tre texter av de åtta finalisterna som är årets vinnare.

Öst

Läser bidrag från Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Gotlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län.

Yolanda Bohm Ramirez (ordf.) är förläsare, transaktivist och spoken word-poet. Bohm Ramirez har medverkat i diktantologin Ingen rök utan mareld, och i januari 2018 kom debuten med den egna diktsamlingen Ikon. Hen skriver sina egna minnen och sin mammas memoarer, klottrar på handryggar och använder våra heligaste skrifter som scrapbooks.

Mats Kempe debuterade 1996 med den kritikerrosade novellsamlingen Jag minns aldrig mina drömmar, som även belönades med Katapultpriset. Därpå följde en rad hyllade romaner och novellsamlingar, som Saknar dig sällan så mycket som nu (2001) och Tiden angrips först, resten är oviss väntan (2008). Senaste utkom romanen heter Havet (2018) som följer musikern Sandy Dennis liv, musik och familj. 

Anna Ahlund är utbildad lärare i svenska och musik för högstadiet och gymnasiet. Nu är hon heltidsförfattare och jobbar dessutom med film. Hon arbetar aktivt med HBTQ- och jämställdhetsfrågor, är aktiv i flera läs- och skrivprojekt och håller skrivkurser. Hon är aktuell med romanen Ganska nära sanningen, en bok om identitetssökande och att försöka skapa det liv man vill ha.

Väst

Läser bidrag från Västra Götalands, Hallands och Värmlands län.

Jenny Luks (ordf.) debuterade 2018 med diktsamlingen Parallelum, som tar avstamp i sexualiteten och könsidentiteter. 2020 utkom hen med sin andra bok, Förmångligandet av stjärnor. I den har Luks låtit sig inspireras av den halländske vispoeten Alf Hambe, vars egensinniga språk, mytiska ballader och halländska stränder och skogar trollbundit hen i 30 år.

Björn Sandmark är VD och teaterchef för Göteborgs Stadsteater, författare och översättare. Hans senaste böcker är Jag är en annan: Några nedslag i Erik Lindegrens extatiska diktning (2014) och Paracastextilierna i Göteborg (2019) som bland annat ställer frågor om vem som äger det globala kulturarvet.

Donia Saleh är född 1996 i Uppsala och bosatt i Göteborg. Hon har gått Litterär gestältning vid Akademin Valand. Hösten 2020 romandebuterade hon med Ya Leila, som rosades av kritikerna. I romanen är de två nära vännerna Leila och Amila i slutet av gymnasietiden. Boken nominerades till Borås tidnings debutantpris.

Norr

Läser bidrag från Norbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Jämtlands län.

Sara Olsson (ordf.) fil.mag. litteraturvetenskap, är författare till novellerna Jazzklubben och Roviken, romanen DEAD & ALIVE samt Dolt under jord — en thriller hon skrivit med Martin Falkman. Hon har släppt fyra titlar inom biografigenren och medverkade i antologin Svensk haiku 2009. Driver Ordlust förlag sedan 2019.

Bernt-Olov Andersson f.47. Bosatt i Sandviken. Författare, poet, dramatiker, kulturjournalist och sångare som gett ut två CD-skivor och ett stort antal böcker. Han debuterade som poet 1977, men är mest romanförfattare. Tidigare 1:e vice ordförande i Sveriges Författarförbund och initiativtagare till Föreningen Arbetarskrivare och Stig Sjödin Sällskapet. Hans senaste bok ”Den osynliga nåden” kom ut 2018 och är hans memoarer.

Sara Wikman är författare och skrivpedagog. Hon bor i Bygdeå och när hon inte skriver, läser eller håller kurser så arbetar hon på bibliotek. Och när hon inte gör det så vill hon vara med folk, gärna många. Hennes senaste bok “Sticker” kom ut i höstas och är en berättelse där två väldigt olika tjejer tvingas fly tillsammans genom Västerbotten utan att känna varandra alls.

Syd

Läser bidrag från Skåne, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar och Blekinge län.

Leone Milton (ordf.) född 1986 i Helsingborg, är journalist och författare bosatt i Köpenhamn. Hon har studerat sociologi vid Lunds universitet och debuterade 2016 med ungdomsboken Ta Makten – för att det funkar! (Olika). Hennes senaste böcker är Till mina torskar (Lind & co) och Kämpa Smart (Olika) som båda utkom januari 2021.

Michael Economou är författare och skribent. Han har gett ut diktsamlingar och romaner och också skrivit kritik och essäer samt översatt litteratur.

Jimmy Vulovic är litteraturvetare och författare. Han har bland annat skrivit läroböcker om berättarteknik och litteraturanalys. Just nu skriver han en bok om läsningens betydelse för både individen och samhället. Vid sidan av det litteraturvetenskapliga arbetet är han verksam som kulturskribent i dagspress och radio samt som författare.

Tack för ditt bidrag!