”Nog vet du att författare stjäl och ljuger. Lånar, påverkas parafraserar, parodierar, alluderar eller vad fan det kallas för fint. Allt utom plagierar för det får man inte. I varje fall får man inte säga det. Men dom stjäl i alla fall. Litteratur lever av litteratur. Och du vet mycket väl att dom stjäl av varandra. Dom utnyttjar och parasiterar, klär av sina närmaste i bara mässingen och längre in än så. Dom plundrar morsans grav och luktar i farsans kalsonger och det har dom gjort ända sen Första Moseboks tid.”

Kerstin Ekman ur Grand final i skojarbranschen

Tävlingsregler

Bidraget ska bestå av en egen valfri typ av litterär text, skriven utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Du kan ta ut svängarna rejält! Du kan leka och plocka isär texten du utgår ifrån, parodiera den, argumentera med den om du tycker att den är dålig – eller låta den inspirera dig till att skriva något helt eget och annorlunda.

Bidraget ska vara skrivet på svenska och får vara max 6 000 tecken inklusive blanksteg. Bidraget får vara skrivet av fler än en författare, men behandlas då som ett bidrag. Endast ett bidrag per deltagare.

Deadline har passerat.

Bidragen blir lästa av fyra jurygrupper med ansvar för varsin landsände. Två bidrag från varje region nomineras till en riksfinal. Tre vinnare utses och får traditionsenligt ta emot pris på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning 8 maj i Göteborg.

Priserna

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två vinnare får 1000 kr vardera

Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje pristagare med ett graverat pennset. Varje vinnare tilldelas även ett diplom och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag. Alla tre vinnarna publiceras på vår hemsida.

Årets jurygrupper

Efter deadline läser fyra jurygrupper alla inskickade bidrag. Varje grupp ansvarar för varsin del av landet och nominerar två bidrag från sin region. Ordförande i varje jurygrupp utgör riksjuryn, som avgör vilka tre texter av de åtta finalisterna som prisas på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i Göteborg 8 maj.

Väst

Läser bidrag från Västra götalands, Hallands och Värmlands län.
Jenny Högström (ordf.), Åke Edwardson och Andrés Stoopendaal

Jenny Högström är litteraturkritiker, författare och översättare. Hon debuterade 2015 med fanfiction-boken Achtung Blitzkrieg. En erotisk berättelse (illustrerad av Lars Krantz) med en SS-dolk i en av huvudrollerna. Hennes senaste verk är diktsamlingen En liten bok om kött och chark (2016), som handlar om graviditet, ideologi och inbillning.

Åke Edwardson debuterade som skönlitterär författare 1995 och fick Svenska Deckarakademins debutantpris för Till allt som varit dött. Idag är han en av våra mest lästa författare och bland annat serien om konstapel Erik Winter har haft stor internationell framgång. I höst är han aktuell med romanen Bungalow som utspelar sig i Sydostasien.

Andrés Stoopendaal författare bosatt i Göteborg. Han debuterade med romanen Maskerad (2012) som också nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Sedan dess har han utkommit med de två diktsamlingarna De feodala distrikten (2014) och En borgerlig entropi . Sedan 2016 medverkar han i podcasten Stoopendaal & Sundfelt.

Öst

Läser bidrag från Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Gotlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län.
Jasim Mohamed (ordf.), Victoria Rixer och Alma Kirlic

Jasim Mohamed är poet och översättare. Han debuterade 2005 med diktsamlingen Övningar in i ett annat språk. Mohamed driver Bagdad Café och satt tidigare i styrelsen för Svenska PEN. Han bor i Uppsala.

Victoria Rixer (bor i Stockholm och är litteraturvetare, journalist och programledare för Finnjävlarpodden på Sveriges Radio. Hon debuterade 2018 med romanen Kriget, pappa.

Beata Hansson är frilansskribent, har medverkat i tre böcker och är redaktör för tidningen Arbetarskrivares kulturtidskrift KLASS.

Syd

Läser bidrag från Skåne, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar och Blekinge län.
Linus de Faire (ordf.), Marica Källner och René Vázquez Díaz

Linus de Faire kom ut med romanen Boken om Yousef 2017. För den mottog han Katapultpriset för bästa skönlitterära debut. Han är bosatt i Malmö efter drygt ett decennium i Mellanöstern. Nästa roman utspelar sig i Spanien och kommer ut hösten 2019.

René Vázquez Díaz föddes på Kuba 1952 och är bosatt i Malmö sedan 1975. Han är verksam som romanförfattare, poet, översättare och kulturjournalist. Hans senaste roman är Gå vilsesom utkom 2017. Han skriver både på svenska och spanska och har prisats för sina översättningar av författare som Birgitta Trotzig och Artur Lundkvist.

Marica Källner är novellist, essäist och skrivpedagog. 2017 debuterade hon med Det som får plats: texter om skrivande och novellistik. I boken möts fiktion och reflektion där noveller varvas med essäer. Utöver det egna skrivandet arbetar hon med skrivpedagogisk verksamhet genom kurser, workshops och föreläsningar.

Norr

Läser bidrag från Norbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Jämtlands län.
Anna Sundström Lindmark (ordf.), Daniel Åberg och Lina Stoltz

Anna Sundström Lindmark verkar som författare, journalist och muntlig berättare. År 2016 debuterade hon med den autofiktiva romanen I skuggan av ett geni; Arvet från uppfinnaren som tog hissen upp till himlen och 2018 kom den grafiska romanen Vi skulle segla runt jorden.

Lina Stoltz är författare av barn- och ungdomsböcker och frilansande mångsysslare. Hon skriver bland annat krönikor och jobbar som dramapedagog. Hösten 2018 kom hon ut med lättlästa boken Ljusa nätter, som är den andra boken om fjortonåriga Sam från Syrien, och ungdomsromanen På natten är allt sant, om sjuttonåriga Liv och Jemal som inte borde bli kära i varandra men blir det ändå.

Daniel Åberg är författare och frilansskribent, bosatt i samhället Vittangi öster om Kiruna. Han har tidigare gett ut romanerna Dannyboy & kärleken och Vi har redan sagt hej då samt föräldraboken När två blev tre. De senaste åren har han skrivit ljudboksserierna Virus och Smittad för ljudbokstjänsten Storytel. Han är också vice ordförande för Norrländska Litteratursällskapet.

Tack för ditt bidrag!