Skrivtävling med gratis författarbesök!

Vi utlyser härmed sjunde upplagan av Jag skriver i dina ord, skrivtävlingen som låter gymnasieelever i hela Sverige utveckla sitt språk och skrivande i dialog med poesin och musiklyriken.

Skolor i hela Sverige kan få kostnadsfria författarbesök för att inspirera eleverna och sänka tröskeln till litteraturen. Under läsåret kommer vi att förmedla omkring 40 kostnadsfria besök. Är du intresserad av ett besök på din skola? Läs mer här. Det krävs inte att eleverna har fått ett författarbesök för att de ska kunna medverka i tävlingen!

Under de tre år som tävlingen har varit rikstäckande har vi bjudit skolor i hela Sverige på ungefär 450 kostnadsfria författarbesök, som nått nästan 30 000 elever! Under samma tid har det inkommit över 1 800 tävlingsbidrag.

OM TÄVLINGEN

Jag skriver i dina ord går ut på att skriva en egen valfri typ av litterär text, utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Det går att ta ut svängarna rejält! Eleverna kan leka och plocka isär texten de utgår ifrån, parodiera den, argumentera med den – eller låta den inspirera till något helt eget och annorlunda.

Tävlingen är öppen för alla gymnasieelever i Sverige. Deadline är 3 mars 2021. Fyra jurygrupper bestående av författare utser tre vinnare som tilldelas varsin prissumma, diplom och andra fina priser. För tävlingsregler och mer information om tävlingen klicka här.

TEMA VÄGVAL

Detta läsår introducerar vi ett frivilligt tema, som eleverna kan utgå ifrån om de det hjälper dem att komma igång. Det är alltså inte nödvändigt att utgå från temat för att delta i tävlingen.

Temat är Vägval. Vad det betyder är upp till var och en. Det kan vara valet mellan rätt eller fel, valet mellan framåt eller tillbaka, valet mellan ja eller nej. Vart vill du? Hur hamnade du där du är? Var det helt och hållet ditt val – eller hade du inget val?

Under läsåret kommer vi att bearbeta temat i våra nyhetsbrev och på hemsidan, Facebook och Instagram, bland annat genom att publicera diktrader och låttexter. Håll utkik!

ÖVERSÄTTNING

Vi fortsätter med att tillgängliggöra Jag skriver i dina ord och viker en del av författarbesöken åt klasser med nyanlända, så att litteraturen kan bli en stimulerande och rolig del i svenskundervisningen. Vi erbjuder fortsatt möjlighet för den som vill skriva på modersmålet att få sitt bidrag översatt till svenska.


INSPIRATION, LÄRARHANDLEDNING OCH PRAKTISKA RÅD

Här på hemsidan finns två olika lärarhandledningar med lektionsförslag att ladda ner, varav den ena är särskilt framtagen för lärare i svenska som andraspråk. Ta även del av spännande artiklar och intervjuer om läsning både för dig som lärare och för de som vill delta i tävlingen. Bland annat beskriver Jessica Schiefaur det perfekta författarbesöket, Stefan Lindberg och Patrik Lundberg berättar hur man börjar, tidskriften ponton bjuder på skrivtips, Amanda Svensson skriver om deadlines, intervjuer med både författare och pedagoger och mycket mer. Eller varför inte se vår film om mötet med författare?


FRÅGOR?

Om du har frågor om författarbesök eller själva tävlingen, kan du börja med att läsa vår korta FAQ. Vi har också sammanställt en checklista som kan vara till nytta när det är dags för ett författarbesök på din skola. Kontakta oss om du har fler frågor!

 

Intresserad av ett författarbesök på din skola? 
Hör av dig till oss!

Ligger din skola i Norbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs eller Jämtlands län, skriv till hanna.landstrom@forfattarcentrum.se

Ligger din skola i Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Gotlands, Örebro, Västmanlands eller Dalarnas län, skriv till alf.kyhlen@forfattarcentrum.se

Ligger din skola i Västra Götalands, Hallands eller Värmlands län, skriv till hedvig.vanberlekom@forfattarcentrum.se

Ligger din skola i Skåne, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar eller Blekinge län, skriv till jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se

Allmänna frågor?
Skriv till jagskriver@forfattarcentrum.se
eller ring 031-751 25 50

Dela: