2024 års vinnare av Jag skriver i dina ord fr.v. Klara Gustafsson, Fanny Skarin och Lina Westermark. Foto: Lasse Arvidsson

Årets vinnare!

Ikväll 15 maj tillkännagavs vinnarna av tionde upplagan av Jag skriver i dina ord, Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever. Första priset gick till Fanny Skarin och hennes novell Vad kan en döing ha att tänka på? Lina Westermark och Klara Gustafsson delar på andrapriset.

 

Vinnarna presenterades och fick sina priser på Forum för poesi och prosas säsongsfinal på Musikens hus i Göteborg. Av 247 bidrag, inskickade från Kalix i norr till Trelleborg i söder, har juryn enats om tre vinnare. Fanny Skarin utsågs till vinnare med novellen Vad kan en döing ha att tänka på?

 

Motiveringen löd: ”En uppsluppen text om en begravning. ’Döingen’ själv berättar trovärdigt om begravningsgästerna och om sina sista år på hemmet. De välskrivna ’avslutande kapitlen’ formuleras med bitterhet och humor. En spännande berättelse som spänstigt grenslar dödens gräns.”

 

– Det känns… starkt. Som barn skrev jag så mycket, men allt eftersom jag växte upp fann jag att jag mer och mer sällan skrev bara för mig. Och ju fler år som passerade, desto högre blev tröskeln. Till slut var jag rentav livrädd för att jag inte längre kunde skriva, att den identitet som hela tiden kännetecknat mig hade suddats ut. Det var alltså långt ifrån en självklarhet att jag skulle sätta mig ned i sista stund och skriva den här texten. Så när jag fick veta att jag hade vunnit kände jag mig sådär barnsligt lycklig. För jag kan minsann fortfarande skriva, säger Fanny.

 

Prissumman är på 5 000 kr och Fannys novell publiceras även i den litterära tidskriften ponton.

 

TVÅ ANDRAPRISVINNARE

 

Två deltagare vann andrapris: Lina Westermark från Umeå för Undkommaren och Klara Gustafsson från Linköping för Sommarens slut. De tilldelades 1000 kr var.

 

Evenemanget inleddes med uppläsningar av författarna Marcus Berggren, Nino Mick och A.V. Hernandez. Därefter presenterades vinnarna som också läste upp sina bidrag för publiken. Förutom varsin prissumma mottog vinnarna även diplom, graverat pennset och bokpaket.

 

OM JAG SKRIVER I DINA ORD

 

Jag skriver i dina ord arrangerades för tionde året och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. För att inspirera eleverna till skrivande och läsning bjöd projektet på runt 50 kostnadsfria författarbesök, så att tusentals ungdomar i landet fick möjlighet att träffa en författare. Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext.

 

Årets priser skänktes av den litterära tidskriften pontonAlbert Bonniers förlag och Ballograf AB.

___

 

Läs de vinnande bidragen, juryns motiveringar och en kort intervju med varje vinnare genom att klicka på namnen här nedan.

 

Fanny Skarin – Vad kan en döing ha att tänka på?

Sven Eriksonsgymnasiet, Borås

Juryns motivering: ”En uppsluppen text om en begravning. ’Döingen’ själv berättar trovärdigt om begravningsgästerna och om sina sista år på hemmet. De välskrivna ’avslutande kapitlen’ formuleras med bitterhet och humor. En spännande berättelse som spänstigt grenslar dödens gräns.”

 

Lina Westermark – Undkommaren

Midgårdsskolan, Umeå

Juryns motivering: ”Undkommaren är en välkomponerad text, skriven med ett djup och en insiktsfullhet som imponerar. Som läsare tas vi på en svindlande färd mellan textens många betydelselager. En fullgången berättelse där läsaren lämnas med många reflektioner, både kring karaktären herr Andersson och livet i stort. Och titeln Undkommaren adderar ännu en dimension.”

 

Klara Gustafsson – Sommarens slut

Berzeliusskolan, Linköping

Juryns motivering: ”En individpersonlig text full av starka, nydanande bilder och skickligt litterära formuleringar. Den bjuder en smärtsam läsning med en tydlig känsla av en ung människas limbo mellan ett släckt hopp om en förälder och den förståelse/förlåtelse som berättarjaget verkar sträva efter att få känna i sig själv. Drabbande, vilket också förstärks av ett distanserande tilltal, vänt till en lyssnare snarare än direkt till svekets källa.”

 

___

 

Jag skriver i dina ord arrangeras av Författarcentrum med stöd av Kulturrådet, Stiftelsen Natur & Kultur, Region Västernorrland, Region Örebros län, Region Halland, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Region Jämtland/Härjedalen och Region Värmland

Dela: