Vinnare 2021

 

2021 års vinnare av Jag skriver i dina ord, Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever, är utsedda! Första priset går till Selma Löfman för novellen Kommer alltid vara så. Vanja Johansson och Lova Eriksson delar på andrapriset.

 

Av nära 250 bidrag, inskickade från Kalix i norr till Trelleborg i söder, har juryn enats om tre vinnare. Selma Löfman från Lund vann första pris för novellen Kommer alltid vara så.

 

Motiveringen lyder: ”Med en genomtänkt litterär komposition och en utvecklad språkkänsla skapar författaren skickligt miljöer och stämningar. Berättelsen, oförutsägbar och drabbande, bär en kaxighet som trollbinder läsaren från första till sista meningen. Här finns vänskap, uppror och rebelliska tjejer som växer. Det är ärr i handflatan. Blodsystrar. Tillsammans för alltid.”

 

– Det känns otroligt kul! Jag blev jättechockad när jag fick samtalet först och hade lite svårt att ta in det till en början. Men jag blev såklart superglad över att få veta att jag vunnit! Texten betyder mycket för mig, och det känns verkligen kul att veta att det man skriver uppskattas av andra också; det får en att vilja fortsätta skriva, berättar Selma.

 

Prissumman är på 5000 kr och Selmas vinnande bidrag kommer att publiceras i den litterära tidskriften ponton.

 

TVÅ ANDRAPRISVINNARE

Två deltagare vann andrapris: Vanja Johansson från Kalix för bidraget Hungarian Hot Wax och Lova Eriksson från Stockholm för bidraget Terapueten. De tilldelas 1000 kr var.

 

Förutom varsin prissumma mottar vinnarna även varsitt diplom, graverat pennset och bokpaket.

 

De tre vinnarna brukar presenteras i Göteborg under festliga former på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i maj varje år, då de bjuds in att dela scen med etablerade författare för att läsa sina vinnande bidrag. På grund av rådande pandemi är dessvärre ceremonin inställd i år.

 

OM JAG SKRIVER I DINA ORD

Jag skriver i dina ord arrangerades för sjunde året och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. För att inspirera eleverna till skrivande och läsning bjöd projektet på fler än 50 kostnadsfria författarbesök, så att tusentals ungdomar i landet fick möjlighet att träffa en författare. En del av besöken var vikta åt klasser med nyanlända elever, i en satsning att tillgängliggöra tävlingen för alla gymnasieelever. Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext.

 

Årets priser är skänkta av den litterära tidskriften pontonAlbert Bonniers förlag och Ballograf AB.

 

___

 

Läs de vinnande bidragen, juryns motiveringar och en kort intervju med varje vinnare genom att klicka på namnen här nedan.

 

Selma Löfman – Kommer alltid vara så
Lars Erik Larsson-gymnasiet, Lund
Juryns motivering: ”Med en genomtänkt litterär komposition och en utvecklad språkkänsla skapar författaren skickligt miljöer och stämningar. Berättelsen, oförutsägbar och drabbande, bär en kaxighet som trollbinder läsaren från första till sista meningen. Här finns vänskap, uppror och rebelliska tjejer som växer. Det är ärr i handflatan. Blodsystrar. Tillsammans för alltid.”

Vanja Johansson – Hungarian Hot Wax
Furuhedsskolan, Kalix
Juryns motivering: ”För sitt rika och målande språk som skapar bilder i en väv av meningar med hög densitet i paritet med inspirationskällan Winnerbäck. Brutal och sammanhållen.”

Lova Eriksson – Terapueten
Södra Latin, Stockholm
Juryns motivering: ”Inte alla framtider är ljusa, och i ”Terapeuten” sätter författaren fingret på en av nutidens ödesfrågor. På ett gripande och innovativt vis skildrar författaren ett Sverige i en nära framtid där abort kraftigt begränsats, och hur detta leder människor till att riskera livsfarliga ingrepp. Södergrans ”Livets syster” ligger som ett raster att beskåda karaktärerna genom, och båda texterna ger nya dimensioner till varandra. Vi förfasas över berättelsen, och finner hopp i att det finns de som vågar sia om framtiden.”

Jag skriver i dina ord arrangeras av Författarcentrum med stöd av Kulturrådet, Region Skåne, Stockholms läns landsting, Region Västernorrland, Region Halland, Uppsala kommun, Region Gävleborg och Göteborgs stad.

Dela: