Arvid L. Zetterman, Ida Karlsson och Lemonie Khalil. Foto: Jarmo Väyrynen

Vinnare 2022

Den 12 maj tillkännagavs vinnarna av Jag skriver i dina ord 2022, Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever. Första priset gick till Ida Karlsson för novellen Vi är fast någonstans. Arvid L. Zetterman och Lemonie Khalil delar på andrapriset.

 

Vinnarna presenterades och fick sina priser på Forum för poesi och prosas säsongsfinal på Musikens hus i Göteborg. Av 327 bidrag, inskickade från Kalix i norr till Trelleborg i söder, har juryn enats om tre vinnare. Ida Karlsson från Göteborg vann första pris för novellen Vi är fast någonstans.

 

Motiveringen löd: ”En modig, mogen och kreativ dikt med tyngd. Texten har ett överraskande bildspråk med metaforer och sinne för detaljer. Med hög inlevelseförmåga använder sig poeten av kontrasten mellan en låttext och den svåra plats där låten spelas.”

 

– Det känns jättekul att ha vunnit! Jag känner mig stolt över mig själv och att jag vågade skicka in mitt bidrag. Det känns såklart fint att veta att det man har skrivit uppskattas av andra, och det motiverar mig verkligen att fortsätt skriva och tro lite mer på mig själv! När jag fick veta att jag hade vunnit blev jag förvånad och förstod det nog inte riktigt till en början, men beskedet gjorde mig jätteglad och gav mig lite extra motivation, och något att se fram emot bland all stress och alla skoluppgifter, berättade Ida.

 

Prissumman var på 5000 kr och Idas vinnande bidrag publicerades i den litterära tidskriften ponton.

 

TVÅ ANDRAPRISVINNARE

Två deltagare vann andrapris: Arvid L. Zetterman från Malmö för bidraget Allegro – Far och jag och Lemonie Khalil från Varberg för bidraget Familjemiddag. De tilldelades 1000 kr var.

 

Kvällen för prisceremonin inleddes med uppläsningar av författarna Augustin ErbaNiko Erfani och Karin Smirnoff. Därefter presenterades vinnarna som också läste upp sina bidrag för publiken. Förutom varsin prissumma mottog vinnarna även varsitt diplom, graverat pennset och bokpaket.

 

OM JAG SKRIVER I DINA ORD

Jag skriver i dina ord arrangerades för åttonde året och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. För att inspirera eleverna till skrivande och läsning bjöd projektet på fler än 60 kostnadsfria författarbesök, så att tusentals ungdomar i landet fick möjlighet att träffa en författare. En del av besöken var vikta åt klasser med nyanlända elever, i en satsning att tillgängliggöra tävlingen för alla gymnasieelever. Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext.

 

Årets priser skänktes av den litterära tidskriften pontonAlbert Bonniers förlag och Ballograf AB.

___

 

Läs de vinnande bidragen, juryns motiveringar och en kort intervju med varje vinnare genom att klicka på namnen här nedan.

 

Ida Karlsson – Vi är fast någonstans
Schillerska Gymnasiet, Göteborg

Juryns motivering: ”En modig, mogen och kreativ dikt med tyngd. Texten har ett överraskande bildspråk med metaforer och sinne för detaljer. Med hög inlevelseförmåga använder sig poeten av kontrasten mellan en låttext och den svåra plats där låten spelas.”

 

Lemonie Khalil – Familjemiddag
Peder Skrivares Skola, Varberg

Juryns motivering: ”En drabbande och välskriven novell med en twist. Texten tar sig an ett svårt och skrämmande aktuellt ämne på ett övertygande vis. Använder sig skickligt av mötet mellan vardag och våld när den bjuder in läsaren att uppleva barnets perspektiv.”

 

Arvid L. Zetterman – Allegro – Far och jag
S:t Petri Skola, Malmö

Juryns motivering: ”En tonsäker (i ordets rätta bemärkelse) betraktelse över musikens kraft, i fin dialog med sin ursprungstext. Musikaliskt och stämningsfullt, och med en alldeles egen puls. En liten tidsmaskin, i vilken vi ges förmånen att följa med mellan ljus och mörker, glädje och sorg. Författaren rör sig på ett aktsamt sätt mellan det lilla och det stora och texten blir till en ventil, rakt in i djupet av människan.”

 

Jag skriver i dina ord arrangeras av Författarcentrum med stöd av Kulturrådet, Region Stockholms, Region Västernorrland, Uppsala kommun, Region Halland, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Region Jämtland/Härjedalen, Region Värmland, Region Skåne, Region Kronoberg och Region Blekinge

Dela: