När kärlek anländer

av Ella Hejde

Inspirerad av “Jane The Virgin – Janes Love Song – Main Theme”, Geek Music

___

Jag visste exakt hur kärlek såg ut när jag gick i femman. Även om jag inte hade träffat kärlek än, hade han gått in i mitt klassrum så hade jag känt igen honom på direkten. Kärlek bar en guldkedja, kärlek spelade gitarr och kunde alla mina favoritlåtar av queen, kärlek var inte rädd för att skämma ut sig med mig. Och jag visste att jag bara måste ha sökt i fel klassrum, fel korridorer, han var där, jag var säker på det, om jag endast kunde hitta honom.

Men när kärlek äntligen dök upp så hade han samma kläder varje dag i en vecka, kärlek kände inte till queen. Istället så varje gång jag försökte kyssa kärlek, så kom våra tänder i vägen. Kärlek var anledningen till att jag ljög för mina föräldrar “Jag ska till…Alina”. Kärlek hade dålig rytm på dansgolvet, men såg till att aldrig missa en långsam låt.

Och kärlek växte sig, stretchade ut sig som en trampolin. Kärlek förändrades. Kärlek försvann, långsamt, som baby tänder, förlorade delar av mig som jag trodde att jag behövde. Kärlek försvann som en amatörmagiker, och alla kunde se fälldörren förutom jag. Som ett platt däck, fanns det andra platser jag hade planerat att åka till, men mina planer betydde ingenting.

Kärlek höll sig borta flera år och när kärleken äntligen dök upp igen så kände jag knappt igen honom. Kärlek luktade annorlunda nu, han hade gröna ögon, en bredare rygg, kärlek kom med fräknar som jag inte kom ihåg. Nya födelsemärken, en lenare röst. Nu fanns det nya sömnscheman, nya favoritböcker. Kärlek hade låtar som påminde honom om någon annan, låtar som kärlek inte gillade att lyssna på, det hade jag också.

Men vi hittade en parkbänk som passade oss perfekt, vi hittade skämt som fick oss att skratta. Och nu gör kärlek hemmagjorda chocolate chip cookies. Men kärlek kommer nog äta upp dem som ett midnatts mellanmål, kärlek vet var han ska, det kanske bara tar honom två timmar längre än vad han hade planerat.

Kärlek är rörigare nu, inte lika simpel. Kärlek använder ordet “tuttar” framför mina föräldrar, kärlek tuggar för högt, kärlek lämnar toasitsen uppe, och det visar sig att kärlek bajsar! Men kärlek gråter också. Kärlek kommer att berätta för dig att du är vacker, och mena det om och om igen.

När du först vaknar “du är vacker”,
när du precis har gråtit “du är vacker”,
när du inte vill höra det “du är vacker”,
när du inte tror det “du är vacker”,
när ingen annan kommer säga det “du är vacker”.
Kärlek tänker fortfarande- du är vacker.
Men kärlek är inte perfekt och kommer att glömma någon gång, när du behöver höra det som mest, du är vacker, glöm inte detta.

Kärlek är inte den du väntade dig, kärlek är inte vad du kan förutsäga. Kärlek kanske är i New York sovandes, och du är i Sverige nyvaken. Kärlek kanske alltid är i fel tidszon, kärlek kanske inte är redo för dig. Du är kanske inte redo för kärlek. Kärlek kanske inte är den gifta sig typen. Kanske nästa gång du ser kärlek är tjugo år efter skilsmässan, kärlek ser äldre ut nu, men precis lika vacker som du kommer ihåg. Kanske är kärlek bara där en månad. Kanske kärlek är där för varje fyrverkeri, varje födelsedagsfest, varje sjukhusbesök. Kärlek kanske stannar- kärlek kanske inte kan. Kanske borde kärlek inte det.

Kärlek ankommer exakt när kärlek ska, och kärlek lämnar exakt när kärlek måste. Men när kärlek kommer säg “välkommen, gör dig själv bekväm”. Om kärlek lämnar be honom att lämna dörren öppen bakom sig. Stäng av musiken och lyssna på tystnaden, viska “tack, tack för att du stannade förbi”.

___

Juryns motivering: ”Behandlar ett evigt ämne där författaren ändå lyckas undvika de slitna klyschornas fallgropar. Gestaltar vad kärlek är och hur den kan ta sig uttryck och perspektivet här är annorlunda jämfört med det förväntade. Monologformen skulle kunna tillämpas i andra utövade konstformer: Exempelvis på scen eller i ett ljudverk. En annan styrka med texten är att en väl avvägd dos humor sipprar in i det eftertänksamma. Man ler ofta när man läser, men det blir aldrig banalt.”

Dela: