Fr.v. Tilde Ritzén, Oline Hansson och Mona Iza. Foto: Jarmo Väyrynen

Och vinnaren är…

Ikväll 10 maj tillkännagavs vinnarna av Jag skriver i dina ord 2023, Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever. Första priset gick till Oline Hansson och hennes dikt Organ-isera. Tilde Ritzén och Mona Iza delar på andrapriset.

 

Vinnarna presenterades och fick sina priser på Forum för poesi och prosas säsongsfinal på Musikens hus i Göteborg. Av 258 bidrag, inskickade från Kalix i norr till Trelleborg i söder, har juryn enats om tre vinnare. Oline Hansson från Alfta i Hälsingland utsågs till vinnare med dikten Organ-isera.

 

Motiveringen löd: ”Rappt, roligt och dråpligt. Den här texten leker med originalet och skapar en helt ny värld – en berättelse i diktform med en rasande framåtrörelse om hur kärleken till slut läker hjärtat. Detta är äkta skrivglädje som smittar av sig och får en att förundras. Man vill läsa högt, igen och igen.”

 

– Jamen jag är helt mållös. Det känns fantastiskt att juryn och även andra har tyckt om min text. Det har gett mig väldigt stort självförtroende att det faktiskt är folk som gillar vad jag skriver. Det är en väldigt bra känsla att bli uppskattad för något som jag gillar att göra, säger Oline.

 

Prissumman är på 5 000 kr och Olines dikt publiceras även i den litterära tidskriften ponton.

 

TVÅ ANDRAPRISVINNARE

 

Två deltagare vann andrapris: Tildé Ritzen från Luleå för novellen Sekunder av väntan – en evighet och Mona Iza från Uppsala för dikten Revolutionens barn. De tilldelades 1000 kr var.

 

Det utsålda evenemanget inleddes med uppläsningar av författarna Majgull Axelsson, Vigdis Hjorth och Duraid Al-Khamisi. Därefter presenterades vinnarna som också läste upp sina bidrag för publiken. Förutom varsin prissumma mottog vinnarna även diplom, graverat pennset och bokpaket.

 

OM JAG SKRIVER I DINA ORD

 

Jag skriver i dina ord arrangerades för nionde året och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. För att inspirera eleverna till skrivande och läsning bjöd projektet på runt 45 kostnadsfria författarbesök, så att tusentals ungdomar i landet fick möjlighet att träffa en författare. Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext.

 

Årets priser skänktes av den litterära tidskriften pontonAlbert Bonniers förlag och Ballograf AB.

___

 

Läs de vinnande bidragen, juryns motiveringar och en kort intervju med varje vinnare genom att klicka på namnen här nedan.

 

Oline Hansson – Organ-isera

Voxnadalens gymnasium, Edsbyn

Juryns motivering: ”Rappt, roligt och dråpligt. Den här texten leker med originalet och skapar en helt ny värld – en berättelse i diktform med en rasande framåtrörelse om hur kärleken till slut läker hjärtat. Detta är äkta skrivglädje som smittar av sig och får en att förundras. Man vill läsa högt, igen och igen.”

 

Tilde Ritzén – Sekunder av väntan – en evighet

Luleå gymnasieskola

Juryns motivering: ”Här skildras ett högaktuellt ämne, renskötsel som måste stå tillbaka för gruvans utbredning, både vemodigt och ömsint med drabbande formuleringar. Texten griper omedelbart tag i läsaren och manar till reflektion i en berättelse där mycket skrivs mellan raderna. Det handlar om att en hembygd håller på att gå förlorad och att kärleken till den kanske därför lyser ännu starkare.”

 

Mona Iza – Revolutionens barn

Uppsala

Juryns motivering: ”En brinnande dikt med tydlig rytm som ställer sig i ledet av en lång berättartradition där den talade dikten och hiphopen är tydliga influenser. Här finns en angelägenhet och tydlig framåtrörelse som gör läsningen både lustfylld och smärtsam.”

 

___

 

Jag skriver i dina ord arrangeras av Författarcentrum med stöd av Kulturrådet, Natur & Kultur, Region Västernorrland, Region Örebros län, Region Halland, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Region Jämtland/Härjedalen, Region Värmland, Region Gävleborg och stiftelsen Solkatten

Dela: