Vinnarna i Jag skriver i dina ord 2018, fr. v. Vera Smith Jonsson, Amanda Bravo och Emma Ahlqvist. Foto: Jarmo Väyrynen

Årets vinnare!

Ikväll 16 maj tillkännagavs vinnarna av Jag skriver i dina ord, Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever. Första priset gick till Amanda Bravo för novellen Jag är alltid med dig. Vera Smith Jonsson och Emma Ahlqvist vann andrapriset.

Vinnarna presenterades och fick sina priser på Forum för poesi och prosas säsongsfinal på Musikens hus i Göteborg. Amanda Bravo (klicka på namnet för att läsa) från Fryshusets gymnasium i Stockholm vann första pris för novellen Jag är alltid med dig.

Juryns motivering löd ”Med imponerande gestaltning lyckas denna genomarbetade text skildra komplexiteten och de motstridiga känslorna i en nära syskonrelation där den ena drabbats av ätstörning. Läsaren får vara med under några minuter i en sjukhussal, men mellan raderna ryms år av kärlek, motstridiga känslor, skam och vanmakt. Med lätt hand har skribenten balanserat det uttalade och det som bara får anas, vilket resulterar i att det komplexa i relationen visas på flera nivåer. Med precisa bilder och välavvägd dialog skildras motstridiga känslor utan att texten någonsin blir övertydlig.”

–Jag blev otroligt glad och överraskad när jag fick veta att jag hade vunnit. Jag skriver hela tiden men delar sällan med mig av mina texter. Att få den här typen av erkännande blir som ett kvitto på att det jag skriver faktiskt kan betyda något för någon annan, och inte bara för mig själv, säger Amanda Bravo.

Prissumman på 5000 kr är skänkt av pennföretaget Ballograf. Det vinnande bidraget kommer att publiceras i den litterära tidskriften ponton.

Klas Östergren samtalade

Två deltagare vann andrapriset, Vera Smith Jonsson (klicka på namnet för att läsa) från IHSG-gymnasiet i Göteborg för Jag är inte rädd och Emma Ahlqvist (klicka på namnet för att läsa) från Täby Enskilda Gymnasium i Täby för Och visst är framtiden här? De tilldelas 1000 kr var. Kvällen avslutades med att de tre vinnarna lästa upp sina bidrag för publiken. Under evenemanget läste även poeten Kennet Klemets och serietecknaren Sara Granér, dessutom samtalade Klas Östergren med Borås tidnings kulturchef, Lena Kvist.

Förutom varsin prissumma föräras vinnarna även varsitt diplom i original av konstnären Tom Boogard, graverat penset och bokpaket.

Om Jag skriver i dina ord

Jag skriver i dina ord arrangerades för fjärde året och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. För att inspirera eleverna till skrivande och läsning bjöd projektet på 115 gratis författarbesök, så att tusentals ungdomar i landet fick möjlighet att träffa en författare. En stor del av besöken var vikta åt klasser med nyanlända elever, i en satsning att tillgängliggöra tävlingen för alla gymnasieelever. Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Hela 516 bidrag skickades in från Trelleborg i söder till Kiruna i norr.

Årets priser delas i år ut efter bidrag från Ballograf AB, Albert Bonniers förlag och den litterära tidskriften ponton. Diplomen är gjorda av konstnären Tom Bogaard.
___

Amanda Bravo – Jag är alltid med dig
Fryshusets gymnasium, Stockholm
Juryns motivering: ”Med imponerande gestaltning och spänning i språket visar denna genomarbetade text upp ett spektrum av motstridiga känslor i en nära syskonrelation där den ena drabbats av ätstörning. Läsaren får vara med under några minuter i en sjukhussal, men mellan raderna ryms år av kärlek, uppgivenhet och vanmaktens smärta. Med lätt hand har skribenten använt precisa bilder och gestaltande dialog för att styra läsaren i känslorna utan att någonsin bli övertydlig.”

Vera Smith Jonsson – Jag är inte rädd
International High School of the Gothenburg region, Göteborg
Juryns motivering: ”Jag är inte rädd är ett slipat dramaturgiskt verk. På ett skickligt sätt stegras sakta rädslanberättelsen igenom, bland annat tack vare att man inte riktigt vet vad flickan i texten är rädd för. Det finns också en självständig estetik i texten, en originalitet, och juryn ser likheter till The Handmaid’s Tale av Margret Atwood.”

Emma Ahlqvist – Och visst är framtiden här?
Täby Enskilda Gymnasium, Täby
Juryns motivering: ”Genom ett rasande flöde av ilska och kåthet duschas läsaren i känslor, där en stark berättare häver ur sig sin vanmakt och kärlekssorg i en fragmentariskt återberättad förälskelse. Oskar Linnros ursprungstext vävs elegant in i texten genom kursiva meningar – ett intressant stilbrott som visar hur en låt kan fungera som soundtrack till en period eller känslostämning i livet. Genom att inte berätta för mycket låter skribenten läsaren själv tänka vidare – och fortsätta hoppas – även efter att texten tagit slut.”

Jag skriver i dina ord arrangeras med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturrådet, region Skåne, Stockholms läns landsting, region Västmanland, Kalmar län, Göteborgs stad, Västra götalandsregionen, Örebro kommun, landstinget Västernorrland, region Blekinge, region Kronoberg, region Uppsala och Uppsala kommun.


Årets vinnare!

Årets tre vinnare är utsedda

De åtta finalisterna!

Läs bidragen och juryns motiveringar

Jag skriver i dina ord är tillbaka!

Skrivtävling med gratis författarbesök

Årets vinnare!

Prisceremoni 8 maj!

Årets åtta finalister!

Vem vinner? Åtta bidrag är nominerade

Skrivtävling med gratis författarbesök!

Nu utlyser vi femte upplagan av Jag skriver i dina ord

FILMPREMIÄR! "DET GÖR MIG MODIG"

Vi följer Sahra och Vere och deras upplevelse av författarbesök

Bilder från prisutdelningen

Se bilder från prisceremonin 16 maj

Prisceremoni 16 maj!

Vi presenterar årets tre vinnare på säsongsfinalen

Årets finalister!

Läs de 8 finalisternas bidrag och juryns motiveringar

Jag skriver i dina ord når långt!

516 bidrag! Så många texter kom in till vår tävling i tid till deadline.

En juldikt av Elis Burrau

Vi önskar god jul och ett gott nytt år med en juldikt av poeten Elis Burrau

Nu börjar tävlingen på allvar!

16-20 oktober börjar tävlingen på allvar, med mängder av skolbesök av författare i hela Sverige

Skrivtävling med gratis författarbesök

Nu utlyser vi fjärde upplagan av Jag skriver i dina ord

Tack för i år!

Från Simrishamn i söder till Kiruna i norr fick 12 000 elever möjlighet att träffa författare

Bilder från prisutdelningen!

10 maj delade vi ut priser till vinnarna i Jag skriver i dina ord 2017

Vinnare 2017

De tre vinnarna i förra årets tävling

Prisutdelning 10 maj!

En alldeles särskild kväll med uppläsningar, samtal och prisceremoni.

De nominerade är...

Av de 731 bidragen är åtta finalister utsedda

Maria Absim – vinnare tävlingens första år

Så minns hon kvällen för prisutdelningen

Martina Lowden om juryarbetet

Tankarna som väcktes under läsningen

Bilder och tankar från tävlingens gång

Från Simrishamn i söder till Kiruna i norr har skolor fått besök av författare inom ramen för vår tävling

Stort intresse för Jag skriver i dina ord

731 bidrag! Det blev det överväldigande resultat efter deadline

Tävlingen igång på allvar!

Tusentals elever fick möta en författare under vår första samlade författarvecka. Läs en rapport här.

Tusentals elever får möta en författare

17-21 oktober vecka sparkar tävlingen igång på allvar

Gratis författarbesök på din skola!

Vi erbjuder omkring 200 kostnadsfria författarbesök till inspiration för eleverna

Tack för ditt bidrag!