Vinnare 2020

2020 års tre vinnare av Jag skriver i dina ord, Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever, är utsedda! Första priset går till Frida Ingesson för novellen Sandslottet. Adelina Jakobsson och Elsa Källgren delar på andrapriset.

 

Av nära 300 bidrag, inskickade från Trelleborg i söder till Luleå i norr, har juryn enats om tre vinnare. Frida Ingesson från Piteå (klicka på namnet för att läsa) vann första pris för novellen Sandslottet.

 

Motiveringen lyder: ”Kampen för rätten att vara sig själv och den unga människans sorg över att motarbetas av sin omvärld skildras träffsäkert och angeläget i den modiga novellen ’Sandslottet’. Jaget sörjer, men ursäktar aldrig familjens diskriminerande beteende. Sandslottet som byggs och raseras synliggör en strid mellan sanden och havet, jaget och omvärlden, där jaget – envetet och livsnödvändigt – fortsätter att forma sitt eget liv.”

 

– Det känns faktiskt helt otroligt. När jag först fick reda på att jag var en bland de åtta finalisterna hade jag redan vunnit, och sedan när jag fick samtalet om att jag hade vunnit hamnade jag lite i chocktillstånd. Jag blev väldigt stolt över mig själv måste jag säga, berättar Frida.

 

Prissumman på 5000 kr är skänkt av pennföretaget Ballograf. Frida Ingessons vinnande bidrag kommer att publiceras i den litterära tidskriften ponton.

 

Två deltagare vann andrapris: Adelina Jakobsson från Umeå för bidraget En sakta promenad hemåt och Elsa Källgren från Kungsbacka för bidraget Några ord till mamma. De tilldelas 1000 kr var.

 

UPPSKJUTEN PRISCEREMONI
De tre vinnarna brukar presenteras i Göteborg under festliga former på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i maj varje år, då de bjuds in att dela scen med etablerade författare för att läsa sina vinnande bidrag. På grund av utbredningen av coronaviruset i samhället är ceremonin i år uppskjuten. Preliminärt nytt datum är 2 december, då Forum för poesi och prosa avslutar årets programverksamhet.

 

Förutom varsin prissumma mottar vinnarna även varsitt diplom, graverat pennset och bokpaket.

 

OM JAG SKRIVER I DINA ORD
Jag skriver i dina ord arrangerades för sjätte året och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. För att inspirera eleverna till skrivande och läsning bjöd projektet på fler än 50 kostnadsfria författarbesök, så att tusentals ungdomar i landet fick möjlighet att träffa en författare. En stor del av besöken var vikta åt klasser med nyanlända elever, i en satsning att tillgängliggöra tävlingen för alla gymnasieelever. Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext.

 

Årets priser är donerade av Ballograf ABAlbert Bonniers förlag samt den litterära tidskriften ponton.

 

___

 

Läs de vinnande bidragen, juryns motiveringar och en kort intervju med varje vinnare genom att klicka på namnen här nedan.

 

Frida Ingesson – Sandslottet
Strömbackaskolan, Piteå

Juryns motivering: ”Kampen för rätten att vara sig själv och den unga människans sorg över att motarbetas av sin omvärld skildras träffsäkert och angeläget i den modiga novellen ’Sandslottet’. Jaget sörjer, men ursäktar aldrig familjens diskriminerande beteende. Sandslottet som byggs och raseras synliggör en strid mellan sanden och havet, jaget och omvärlden, där jaget – envetet och livsnödvändigt – fortsätter att forma sitt eget liv.”

 

Adelina Jakobsson – En sakta promenad hemåt
Midgårdsskolan, Umeå

Juryns motivering: ”I novellen ’En sakta promenad hemåt’ har Monica Zetterlunds ljuva version av ”Sakta vi gå genom stan” på ett tonsäkert vis förvridits till en ung kvinnas mardröm. Den stapplande och förväntansfulla vägen till att finna sig själv i en ny stad kontrasteras också av ett efter, där allt har förändrats. Promenaden går från ljus till mörker, där de vanligtvis vackra sinnesintrycken och det levande språket blir en skärande kontrast till det fruktansvärda som händer.”

 

Elsa Källgren – Några ord till mamma
Aranäsgymnasiet, Kungsbacka

Juryns motivering: ”’Några ord till mamma’ är en mycket välskriven text som på ett självklart sätt skriver fram angelägna frågor. Här blottläggs skillnaderna mellan förälderns tal och handling, träffsäkert och drabbande. Texten vänder effektivt på förlagornas perspektiv, och sätter fingret på vad som skulle kunna vara en mammas djupaste hemligheter.”

 

Jag skriver i dina ord arrangeras av Författarcentrum med stöd av Kulturrådet, Stockholms läns landsting, region Västernorrland, region Kronoberg, region Blekinge, Uppsala kommun, Örebro kommun, Göteborgs stad, region Gävleborg, region Uppsala, region Jämtland Härjedalen och Ballograf.

Dela: