De tre vinnarna tävlingens första år – Rebecca Runesson, Maria Absim och Klara Asklund. Foto: Jarmo Väyrynen
Klara Asklund, Maria Absim och Rebecca Runesson. Foto: Jarmo Väyrynen

Vinnare 2015

Den 6 maj tillkännagavs årets vinnare av Jag skriver i dina ord, Forum för poesi och prosas regionala skrivtävling för gymnasieelever. Första priset gick till Maria Absim för dikten Röda ögon. Klara Asklund och Rebecca Runesson vann andrapriset.

 

Vinnarna tillkännagavs och fick sina priser på Forum för poesi och prosas jubileumsfinal på Backa Teater onsdagen den 6 maj. Förstaprisvinnare är Maria Absim från Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, för bidraget Röda ögon. Juryns motivering löd “Med en infraröd blick på världen framträder samhället i sin våldsamhet när poeten bläddrar i dagarna. Med säker rytm ges stadga åt ett raseri som blir till motstånd och en röst som ger existensen en djup klang.” Prissumman är på 5000 kr och publicering i den litterära tidskriften Ponton.

 

– Jag känner mig hur ärad som helst över att juryn tyckte om min text och tyckte att den förtjänade att vinna, det är ju egentligen det största priset! Jag får även lite fjärilar i magen eftersom det är första gången jag lämnar min lilla skrivar-bubbla och låter folk läsa det jag har skrivit. Jag älskar att skriva och läsa och jag har gjort det så länge jag kan minnas, så det här betyder väldigt mycket för mig, säger Maria.

 

Kristina Sandberg tillkännagav vinnarna

Två deltagare vann andrapriset, Klara Asklund från Kunskapskällan i Herrljunga för texten De blekta och Rebecca Runesson från Västerhöjdsgymnasiet i Skövde för Den beväpnade flickan. De tilldelas varsina 1000 kr. Augustprisvinnaren Kristina Sandberg tillkännagav de tre vinnarna och läste juryns motiveringar från scen.

 

Förutom varsin prissumma föräras vinnarna även varsitt diplom, graverad penna, bokpaket och två tidningsprenumerationer.

 

Juryn som utsett pristagarna är författarna Kristofer Folkhammar, Jila Mossaed, Ola Nilsson och Hanna Wikman. Ola Nilsson känner att det varit ett givande uppdrag.

 

– Det har varit roligt och tankeväckande på många sätt, som det alltid är att läsa vad en annan människa har skrivit med ambitionen att det ska vara litteratur och angeläget för någon annan. Det är en väldigt speciell sak det där. En människa, ung eller gammal, känner sig manad att skriva till andra människor. Det är speciellt att få vara den där andra människan.

 

Tävlingen arrangerades som en del i uppläsningsscenen Forum för poesi och prosas 10-årsjubileum och var öppen för alla gymnasieelever i Västra Götaland. Hela 200 bidrag skickades in.

___

 

Röda ögon – Maria Absim
Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg

Juryns motivering: ”Med en infraröd blick på världen framträder samhället i sin våldsamhet när poeten bläddrar i dagarna. Med säker rytm ges stadga åt ett raseri som blir till motstånd och en röst som ger existensen en djup klang.”

 

De blekta – Klara Asklund
Kunskapskällan, Herrljunga

Juryns motivering: ”Det lyser om språket medan världen tappar färg. Här framträder tillstånd som det knappt finns ord för samtidigt med de gamla välbekanta rädslorna och förtrycken kring att få känna och leva som man måste.”

 

Den beväpnade flickan – Rebecca Runesson
Västerhöjdsgymnasiet, Skövde

Juryns Motivering: ”Beväpnad med ett krängande egensinne skapas en legend om att i splittring och förvirring uppfinna ett sätt att möta världen. I en värld där man letar efter identitet och tillhörighet.”

Dela: