Jag skriver i dina ord når långt!

516 bidrag! Så många texter kom in till vår tävling i tid till deadline.

Gymnasieelever från Trelleborg i söder till Arjeplog i norr har låtit sig inspireras av allt från låtar av Kent och Sabina Ddumba till texter av Johan Ludvig Runeberg, Edith Södergran och Povel Ramel. Resultatet är en flödande rik blandning av korta och långa dikter, prosastycken, mininoveller och mycket mer.

Många av ungdomarnas texter kretsar kring tunga ämnen som krig, flykt och saknad. Andra har skrivit om omvälvande kärlek eller vad som gör dem lyckliga!

Fyra jurygrupper med ansvar för varsin landsända kommer nu att läsa alla inkomna bidrag och i början av april nominera två finalister från sin region till en riksfinal. Av de åtta nominerade bidragen kommer tre vinnare att utses.

Vinnarna presenteras och prisas traditionsenligt på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i Göteborg 16 maj.

Det lite större förstapriset är 5000 kr och publicering i tidskriften ponton. Två pristagare delar på andra platsen och får 1000 kr vardera. Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom ger varje pristagare ett graverat pennset. Varje vinnare tilldelas även ett specialgjort diplom i original av konstnären Tom Bogaard, en årsprenumeration av ponton och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag. Alla tre vinnarna publiceras på vår hemsida.

ÅRETS JURYGRUPPER

Norr
Läser bidrag från Norbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Jämtlands län.
Pernilla Berglund (ordf.), Elin Olofsson, Solja Krapu-Kallio och Peo Rask

Väst
Läser bidrag från Västra Götalands, Hallands och Värmlands län.
Per Johansson (ordf.), Nino Mick, Axîn Welat och Ragnar Strömberg

Syd
Läser bidrag från Skåne, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar och Blekinge län.
Therése Granwald (ordf.), Kristoffer Flensmarck, Henrik Bromander och Sofie Berthet

Öst
Läser bidrag från Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Gotlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län.
Anna Ahlund (ordf.), Duraid Al-Khamisi, Lars Mikael Raattamaa och Chanel Samin

För presentationer av jurymedlemmarna läs här.

Jag skriver i dina ord är en rikstäckande skrivtävling som riktar sig till Sveriges gymnasieungdomar. Syftet är att öka läslusten och skrivvanan och minska avståndet till litteraturen. I projektet, som drivs av Författarcentrum, ingår också drygt 100 kostnadsfria författarbesök på skolor runtom i landet.

Tävlingen arrangeras av Författarcentrum med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturrådet, region Skåne, Stockholms läns landsting, region Västmanland, Kalmar län, Göteborgs stad, Västra götalandsregionen, Örebro kommun, region Blekinge, region Kronoberg, landstinget Västernorrland, region Uppsala och Uppsala kommun.

Dela: