De åtta finalisterna!

Hela 263 bidrag skickades in! Från Luleå i norr till Trelleborg i söder. Vi är jätteglada för vartenda ett. Tack alla ni som skrev och skickade in och tack till era engagerade lärare. Jurygrupperna låter hälsa att det har varit stimulerande att läsa alla texter, men också en svår uppgift att avgöra vilka som når finalen. Men nu är det avgjort. Läs vem och juryns motiveringar här nedan. Klicka på namnen för att läsa texterna. Och de nominerade är…

FRÅN ÖST

Emelie Talledo – Vykort från Skanstullsbron
LBS Stockholm södra
Juryns motivering: ”En gåtfull text – fylld av meningar som likt aforismer lockar läsaren att stanna upp och begrunda – om att lämna sitt sammanhang och treva efter något annat, något mer. Relationer förbrukas, och det utåtriktade berättarjaget vrids skickligt in i ensamhet. På ett fint sätt gestaltar och kommenterar denna klaustrofobiska text en samtid där vi alltid förväntas kunna svepa fram något nytt och bättre.”

Hedda Olsson – Att krossa isen
Jensen gymnasium, Örebro
Juryns motivering: ”En laddad dystopi som på liten yta rymmer en stor värld. Greppet med de överstrukna meningarna gestaltar på ett nyskapande sätt huvudpersonens kamp, där ett brinnande inre ställs mot ett förlamande kallt, starkt yttre tryck. Med det totalitära samhället som fond utforskar texten den allmänmänskliga frågan vad som egentligen gör en människa.”

FRÅN VÄST

Emelie Wahlström – Hornstullsstrand
Aranäsgymnasiet, Kungsbacka
Juryns motivering: ”En prosatext som trots sitt begränsade omfång lyckas iscensätta ett fungerande narrativ. Skriven med ett okonstlat språk som ger tyngd åt miljöbeskrivningar och dialog. Stundtals både fyndig och intim utan att förlora skärpan.”

Elsa Källgren – Några ord till mamma
Aranäsgymnasiet, Kungsbacka
Juryns motivering: ”En mycket välskriven text som på ett självklart sätt skriver fram angelägna frågor. Här blottläggs skillnaderna mellan förälderns tal och handling på ett drabbande vis. Texten sätter fingret på vad som skulle kunna vara en mammas djupaste hemligheter.”

FRÅN SYD

Ella Hejde – När kärlek anländer 
Procivitas, Lund
Juryns motivering: ”Behandlar ett evigt ämne där författaren ändå lyckas undvika de slitna klyschornas fallgropar. Gestaltar vad kärlek är och hur den kan ta sig uttryck och perspektivet här är annorlunda jämfört med det förväntade. Monologformen skulle kunna tillämpas i andra utövade konstformer: Exempelvis på scen eller i ett ljudverk. En annan styrka med texten är att en väl avvägd dos humor sipprar in i det eftertänksamma. Man ler ofta när man läser, men det blir aldrig banalt.”

Simonee Lökke – De namnlösa
S:t Petri skola, Malmö
Juryns motivering: ”Ett personligt och kortfattat narrativ som i sin korthet lyckas sätta igång ett spektrum av tankar och väcka fantasin på ett oväntat sätt. Här finns embryot till en bilderbok för barn eller en roman för vuxna. Författaren bygger stämning och dialog genom att fånga tonen i Karin Boyes originaldikt. Platsen skapar en tydlig och stark närvarokänsla, med noga utmejslade karaktärer. Dramaturgiskt genomtänkt med klar inledning, mittparti och slut. Knorren vänder också på perspektivet hos läsaren på ett sympatiskt sätt.”

FRÅN NORR

Frida Ingesson – Sandslottet
Strömbackaskolan, Piteå
Juryns motivering: ”Kampen för rätten att vara sig själv, och den unga mänskans sorg över att motarbetas, skildras tonsäkert i den modiga novellen ’Sandslottet’, där jaget aldrig ursäktar de andras diskriminerande beteende. Sandslottet som byggs, vattenfylls, raseras, blir till en strid mellan jaget och havet, där jaget – envetet och livsnödvändigt – fortsätter att forma sitt eget liv.”

Adelina Jakobsson – En sakta promenad hemåt
Midgårdsskolan, Umeå
Juryns motivering: ”I novellen ’En sakta promenad hemåt’ har Monica Zetterlunds ’Sakta vi gå genom stan’ förvandlats till en gripande och angelägen berättelse som utspelar sig i Stockholm idag. En ung kvinnas stapplande väg för att finna sig själv i en ny stad kontrasteras av ett efter, där allt – och inget – har förändrats. Vanligtvis vackra sinnesintryck, och det vackra språket, bildar en tydlig silhuett till det fruktansvärda som händer.”

Nu kommer författarna Fredrik Nyberg, Anna Ahlund, Anna Sanvaresa och Merima Dizdarevic att läsa de åtta finalisterna och utse tre vinnare, varav en vinner ett större förstapris. 

PRISERNA

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje pristagare med ett graverat pennset. Varje vinnare tilldelas även ett diplom och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag.

Dela: