Vinnarna i Jag skriver i dina ord 2018, fr. v. Vera Smith Jonsson, Amanda Bravo och Emma Ahlqvist. Foto: Jarmo Väyrynen
Vera Smith-Jonsson, Amanda Bravo och Emma Ahlqvist. Foto: Jarmo Väyrynen

Vinnare 2018

Ikväll 16 maj tillkännagavs vinnarna av Jag skriver i dina ord, Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever. Första priset gick till Amanda Bravo för novellen Jag är alltid med dig. Vera Smith Jonsson och Emma Ahlqvist vann andrapriset.

 

Vinnarna presenterades och fick sina priser på Forum för poesi och prosas säsongsfinal på Musikens hus i Göteborg. Amanda Bravo (klicka på namnet för att läsa) från Fryshusets gymnasium i Stockholm vann första pris för novellen Jag är alltid med dig.

 

Juryns motivering löd ”Med imponerande gestaltning lyckas denna genomarbetade text skildra komplexiteten och de motstridiga känslorna i en nära syskonrelation där den ena drabbats av ätstörning. Läsaren får vara med under några minuter i en sjukhussal, men mellan raderna ryms år av kärlek, motstridiga känslor, skam och vanmakt. Med lätt hand har skribenten balanserat det uttalade och det som bara får anas, vilket resulterar i att det komplexa i relationen visas på flera nivåer. Med precisa bilder och välavvägd dialog skildras motstridiga känslor utan att texten någonsin blir övertydlig.”

 

–Jag blev otroligt glad och överraskad när jag fick veta att jag hade vunnit. Jag skriver hela tiden men delar sällan med mig av mina texter. Att få den här typen av erkännande blir som ett kvitto på att det jag skriver faktiskt kan betyda något för någon annan, och inte bara för mig själv, säger Amanda Bravo.

 

Prissumman på 5000 kr är skänkt av pennföretaget Ballograf. Det vinnande bidraget kommer att publiceras i den litterära tidskriften ponton.

 

Klas Östergren samtalade

Två deltagare vann andrapriset, Vera Smith Jonsson (klicka på namnet för att läsa) från IHSG-gymnasiet i Göteborg för Jag är inte rädd och Emma Ahlqvist (klicka på namnet för att läsa) från Täby Enskilda Gymnasium i Täby för Och visst är framtiden här? De tilldelas 1000 kr var. Kvällen avslutades med att de tre vinnarna lästa upp sina bidrag för publiken. Under evenemanget läste även poeten Kennet Klemets och serietecknaren Sara Granér, dessutom samtalade Klas Östergren med Borås tidnings kulturchef, Lena Kvist. Förutom varsin prissumma föräras vinnarna även varsitt diplom i original av konstnären Tom Boogard, graverat penset och bokpaket.

 

Om Jag skriver i dina ord

Jag skriver i dina ord arrangerades för fjärde året och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. För att inspirera eleverna till skrivande och läsning bjöd projektet på 115 gratis författarbesök, så att tusentals ungdomar i landet fick möjlighet att träffa en författare. En stor del av besöken var vikta åt klasser med nyanlända elever, i en satsning att tillgängliggöra tävlingen för alla gymnasieelever. Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Hela 516 bidrag skickades in från Trelleborg i söder till Kiruna i norr.

 

Årets priser delas i år ut efter bidrag från Ballograf AB, Albert Bonniers förlag och den litterära tidskriften ponton. Diplomen är gjorda av konstnären Tom Bogaard.

___

 

Amanda Bravo – Jag är alltid med dig
Fryshusets gymnasium, Stockholm

Juryns motivering: ”Med imponerande gestaltning och spänning i språket visar denna genomarbetade text upp ett spektrum av motstridiga känslor i en nära syskonrelation där den ena drabbats av ätstörning. Läsaren får vara med under några minuter i en sjukhussal, men mellan raderna ryms år av kärlek, uppgivenhet och vanmaktens smärta. Med lätt hand har skribenten använt precisa bilder och gestaltande dialog för att styra läsaren i känslorna utan att någonsin bli övertydlig.”

 

Vera Smith Jonsson – Jag är inte rädd
International High School of the Gothenburg region, Göteborg

Juryns motivering: ”Jag är inte rädd är ett slipat dramaturgiskt verk. På ett skickligt sätt stegras sakta rädslanberättelsen igenom, bland annat tack vare att man inte riktigt vet vad flickan i texten är rädd för. Det finns också en självständig estetik i texten, en originalitet, och juryn ser likheter till The Handmaid’s Tale av Margret Atwood.”

 

Emma Ahlqvist – Och visst är framtiden här?
Täby Enskilda Gymnasium, Täby

Juryns motivering: ”Genom ett rasande flöde av ilska och kåthet duschas läsaren i känslor, där en stark berättare häver ur sig sin vanmakt och kärlekssorg i en fragmentariskt återberättad förälskelse. Oskar Linnros ursprungstext vävs elegant in i texten genom kursiva meningar – ett intressant stilbrott som visar hur en låt kan fungera som soundtrack till en period eller känslostämning i livet. Genom att inte berätta för mycket låter skribenten läsaren själv tänka vidare – och fortsätta hoppas – även efter att texten tagit slut.”

 

Jag skriver i dina ord arrangeras med stöd av Postkodstiftelsen, Kulturrådet, region Skåne, Stockholms läns landsting, region Västmanland, Kalmar län, Göteborgs stad, Västra götalandsregionen, Örebro kommun, landstinget Västernorrland, region Blekinge, region Kronoberg, region Uppsala och Uppsala kommun.

Dela: