Stort intresse för Jag skriver i dina ord

731 bidrag! Det blev det överväldigande resultatet av vår skrivtävlingen Jag skriver i dina ord som nyligen hade deadline.

Gymnasieelever från Trelleborg i söder till Kiruna i norr har låtit sig inspireras av allt från låtar av Veronica Maggio och Håkan Hellström till texter av Dante, Edgar Allan Poe och Jila Mossaed. Resultatet är en samling texter som rymmer haikudikter, prosastycken, mininoveller och mycket mer.

Många av ungdomarnas texter kretsar kring tunga ämnen som stress, missbruk, misshandel och våldtäkt. Andra har skrivit om omvälvande kärlek eller vad som gör dem lyckliga.

Fyra jurygrupper med ansvar för varsin landsände kommer nu att läsa alla inkomna bidrag och nominera två finalister från sin region till en riksfinal. Av de åtta nominerade bidragen kommer tre vinnare att utses.

– Det känns spännande med det här temat att utgå ifrån en förlaga som kan vara nästan vad som helst. Jag gissar att jag kommer hitta mycket nytt som jag aldrig upptäckt på egen hand!, säger författaren Johanna Lindbäck, ordförande för juryn i öst.

Vinnarna presenteras och prisas traditionsenligt på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i Göteborg 10 maj.

Det lite större förstapriset är om 5000 kr och publicering i tidskriften ponton. Två pristagare delar på andra platsen och får 1000 kr vardera. Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje pristagare med ett graverat pennset. Varje vinnare tilldelas även ett specialgjort diplom i original av konstnären Helena Roos, en årsprenumeration av ponton och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag. Alla tre vinnarna publiceras på vår hemsida.

ÅRETS JURYGRUPPER

Väst
Läser bidrag från Västra Götalands, Hallands och Värmlands län.
Helena Eriksson (ordf.), Lars Andersson, Soleyman Ghasemiani och Annika Paldanius

Öst
Läser bidrag från Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Gotlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län.
Johanna Lindbäck (ordf.), Hassan Loo Sattarvandi, Erik Bergqvist och Martina Lowden

Norr
Läser bidrag från Norbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Jämtlands län.
Mikael Berglund (ordf.), Annalena Hedman, Anna Holmström Degerman och Pernilla Berglund

Syd
Läser bidrag från Skåne, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar och Blekinge län.
Taliah Pollack (ordf.), Patrik Lundberg, Per Nilsson och Åsa Maria Kraft

Jag skriver i dina ord är en rikstäckande skrivtävling som riktar sig till Sveriges gymnasieungdomar. Syftet är att öka läslusten och skrivvanan och minska avståndet till litteraturen. I projektet, som drivs av Författarcentrum, ingår också närmare 200 kostnadsfria författarbesök på skolor runtom i landet. Tävlingen arrangeras med stöd av Postkodlotteriets kulturstiftelse.

Dela: