Johanna Timle, Minou Hellgren och Lisa Quartey. Foto: Jarmo Väyrynen

Vinnare 2017

Ikväll 10 maj tillkännagavs vinnarna av Jag skriver i dina ord, Författarcentrums nationella skrivtävling för gymnasieelever. Första priset gick till Minou Hellgren för novellen 5. Lisa Quartey och Johanna Timle vann andrapriset.

 

Vinnarna tillkännagavs och fick sina priser på Forum för poesi och prosas utsålda säsongsfinal på Musikens hus i Göteborg. Minou Hellgren (klicka på namnet för att läsa) från Nova Academy i Simrishamn vann första pris för novellen 5.

 

Juryns motivering löd ”I en futuristisk ögonblicksbild gestaltar ’5’ en främmande plats och tid på ett självklart sätt, vilket uppmanar till fantasi och till reflektion av samtiden. Med språklig täthet skapar författaren en klaustrofobisk och gåtfull atmosfär som vittnar om en egensinnig skarpsynthet.”

 

– Det är alltid en fantastisk upplevelse att få sina kreativa verk bekräftade och uppskattade. Det är roligt att tänka på att människor som har skrivande och läsande som yrke ser ett värde i det jag har att uttrycka och mitt sätt att formulera och sätta ord på det.

 

Prissumman på 5000 kr är skänkt av pennföretaget Ballograf. Det vinnande bidraget kommer att publiceras i den litterära tidskriften ponton.

 

Bob Hansson tillkännagav vinnarna

Två deltagare vann andrapriset, Lisa Quartey (klicka på namnet för att läsa) från Latinskolan i Malmö för Hägerhimmel och Johanna Timle (klicka på namnet för att läsa) från Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg för En stjärnas betraktelser. De tilldelas 1000 kr var. Poeten och estradören Bob Hansson läste juryns motiveringar och välkomnade de tre vinnarna upp på scen. Minou Hellgren avslutade sen kvällen med att lästa upp sitt vinnande bidrag.Förutom varsin prissumma föräras vinnarna även varsitt diplom i original av konstnären Helena Roos, graverat penset och bokpaket.

 

Om Jag skriver i dina ord

Jag skriver i dina ord arrangeras för tredje året i år och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. För att inspirera eleverna till skrivande och läsning bjöd projektet på uppemot 200 gratis författarbesök, så att tusentals ungdomar i landet fick möjlighet att träffa en författare. Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Hela 731 bidrag skickades in från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. Fyra jurygrupper med ansvar för varsin landsände nominerade åtta bidrag till final och tre av de utsågs till vinnare. Tävlingen arrangeras med stöd av Postkodlotteriets kulturstiftelse.

Priserna delas i år ut av Ballograf AB, Albert Bonniers förlag och den litterära tidskriften ponton. Diplomet är gjort av konstnären Helena Roos.

___

 

Minou Hellgren – 5
Nova Academy, Simrishamn
Juryns motivering: ”I en futuristisk ögonblicksbild gestaltar ’5’ en främmande plats och tid på ett självklart sätt, vilket uppmanar till fantasi och till reflektion av samtiden. Med språklig täthet skapar författaren en klaustrofobisk och gåtfull atmosfär som vittnar om en egensinnig skarpsynthet.”

Lisa Quartey – Hägerhimmel
Malmö Latinskola, Skåne
Juryns motivering: ”Med nerv i rytmen och mogenhet i språket går författaren i Inger Christensens fotspår och skriver fram sin egen stil. ’Hägerhimmel’ är en vandring genom ett Malmö vars förändring speglar jagets mellanförskap, där referenserna går i ljuvlig samklang med det egna uttrycket.”

Johanna Timle – En stjärnas betraktelser
Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg
Juryns motivering: ”För dess lekfulla och livsbejakande sätt att ta ett stort grepp om vårt Universum och lyckas fullfölja denna tankebana.”

Dela: