Josefina Fjordell, Alva Fureman och Nora Holand. Foto: Jarmo Väyrynen

Vinnare 2019

Ikväll 8 maj tillkännagavs vinnarna av Jag skriver i dina ord 2019, Författarcentrums rikstäckande skrivtävling för gymnasieelever. Första priset gick till Alva Fureman för dikten Fjäll. Nora Holand och Josefina Fjordell vann andrapriset.

 

Vinnarna presenterades och fick sina priser på Forum för poesi och prosas säsongsfinal på Musikens hus i Göteborg. Alva Fureman (klicka på namnet för att läsa) från Östersund vann första pris för dikten Fjäll.

 

Juryns motivering löd ”Inspirerad av stycket Arktiska Oceanen av Säkert är den poetiska texten Fjäll ett konstverk i sig själv. Vördnaden och kärleken till fjällets storhet är sinnligt gestaltade. Budskapet om omsorg och tacksamhet till naturen berör oss på djupet.”

 

– Det känns fantastiskt roligt och ärofyllt! Att någon annan ser ett värde i något jag skrivit känns omvälvande och väldigt sporrande, säger Alva.

 

Prissumman på 5000 kr är skänkt av pennföretaget Ballograf. Det vinnande bidraget kommer att publiceras i den litterära tidskriften ponton.

 

JONAS HASSEN KHEMIRI PÅ SCEN

Två deltagare vann andrapriset, Nora Holand (klicka på namnet för att läsa) från Umeå för Klubbland och Josefina Fjordell (klicka på namnet för att läsa) från Uppsala för Ännu hörs ju våra röster. De tilldelas 1000 kr var. Kvällen avslutades med att de tre vinnarna lästa upp sina bidrag för publiken. Under det utsålda evenemanget läste även poeten Hanna Rajs Lundström och Jonas Hassen Khemiri. Förutom varsin prissumma föräras vinnarna även varsitt diplom, graverat penset och bokpaket.

 

OM JAG SKRIVER I DINA ORD

Jag skriver i dina ord arrangerades för femte året och var öppen för bidrag från gymnasieelever i hela Sverige. För att inspirera eleverna till skrivande och läsning bjöd projektet på 75 gratis författarbesök, så att tusentals ungdomar i landet fick möjlighet att träffa en författare. En stor del av besöken var vikta åt klasser med nyanlända elever, i en satsning att tillgängliggöra tävlingen för alla gymnasieelever. Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Nästan 300 bidrag skickades in från Trelleborg i söder till Luleå i norr.

 

Årets priser delas ut efter bidrag från Ballograf AB, Albert Bonniers förlag och den litterära tidskriften ponton.

___

 

Läs de vinnande bidragen, juryns motiveringar och en kort intervju med varje vinnare genom att klicka på namnen här nedan.

 

Alva Fureman – Fjäll
Jämtlands gymnasium Wargentin, Östersund

Juryns motivering: ”Inspirerad av stycket Arktiska Oceanen av Säkert är den poetiska texten Fjäll ett konstverk i sig själv. Vördnaden och kärleken till fjällets storhet är sinnligt gestaltade. Budskapet om omsorg och tacksamhet till naturen berör oss på djupet.”

 

Nora Holand – Klubbland
Midgårdsskolan, Umeå

Juryns motivering: ”Klubbland är en tät och intensiv kortnovell inspirerad av Håkan Hellströms låt med samma namn. Med ett högt tempo och genom såväl träffsäkra som säregna uttryck suger den in oss i en tonårsvärld där sorgen över vad vi saknar och glädjen i det vi har går hand i hand.”

 

Josefina Fjordell – Ännu hörs ju våra röster
Katedralskolan, Uppsala

Juryns motivering: ”Med rak och effektiv prosa får författaren in i ett litet utrymme en mycket intressant och viktig livshistoria ur ett minoritetsperspektiv som är relativt outforskat. Den här berättelsen ingår i en samtida, ung rörelse bland de nationella minoriteterna: nyväckt intresse för historien, krav på upprättelse och språkrevitalisering.”

 

Jag skriver i dina ord arrangeras av Författarcentrum med stöd av Kulturrådet, region Skåne, Stockholms läns landsting, landstinget i Kalmar, region Västernorrland, region Västerbotten, region Östergötland, region Blekinge, Göteborgs stad, region Jämtland Härjedalen, region Uppsala och Uppsala kommun.

Dela: