Tidskriften ponton bjuder på skrivtips!

Varje år har vinnaren av det lite större förstapriset blivit publicerad i tidskriften ponton – så blir det även i år. När det inte går, när allt du skriver är dåligt – här kommer tre skriv-råd från tidskriften pontons redaktion för att få de kreativa krafterna i rörelse!

  • Skriv ett ord, det kan vara vilket ord som helst t.ex bord. Tänk på synonymer till ordet eller saker som påminner om det. Stol, trä, färg. Skriv sedan kort det första minnet du får upp för respektive ord. ”En gång ramlade jag ner från en stol, jag gick i fyran”. Tänk inte längre utan låt bara tangenterna/pennan skriva åt dig. Har man väl börjat blir det enklare att skriva vidare.
  • Bestäm en återkommande tid för ditt skrivande. Lär dig att skriva där, alltid oavsett. Skriv utan inspiration, skriv och släng, öppna dokumentet och bara tänk, men låt tiden vara reserverad för skrivandet!
  • Skriv genom att tala. Spela in röstmemon med dina tankar, dikter osv, transkribera. Kom ihåg att din röst behövs dina ord är viktiga – alltid!

P.S! Tipsa era elever om ponton med deras nya affisch! Skriv ut och sätt upp på anslagstavlan i skolan eller på biblioteket. Den ena varianten är för A3 (ladda ner här) och den andra A4 (ladda ner här).

 

Dela: