De nominerade är…

Hela 731 bidrag skickades in! Från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. Vi är jätteglada för vartenda ett. Tack alla ni som skrev och skickade in och tack till era engagerade lärare. Jurygrupperna låter hälsa att det har varit stimulerande att läsa alla texter, men också en svår uppgift att besluta vilka som når finalen. Men nu är det avgjort och de nominerade är…

FRÅN VÄST

Johanna Timle – En stjärnas betraktelser
Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg
Juryns motivering: ”För dess lekfulla och livsbejakande sätt att ta ett stort grepp om vårt Universum och lyckas fullfölja denna tankebana.”

Erika Råhnängen & Julia Baatz – Uret över Storgatan
Fridagymnasiet, Vänersborg
Juryns motivering: ”För ett drömskt bildmässigt berättande som med sina oväntade svängar och detaljer aldrig tappar farten.”

FRÅN ÖST

Selma Abdul – Kan inte sätta fingret på det, men det är något
Södra Latin, Stockholm
Juryns motivering: ”Oförutsägbar och rörlig, underbart obekymrad. Smattret av disparata, både komiska och oroande, igenkännliga och vaga detaljer, hänger inte ihop – men hänger ihop gör de ändå, på något vis, genom att de förföljer berättaren.”

Ellen Eriksson – Det är verkligen skönt att det går över
S:t Eskils Gymnasium, Eskilstuna
Juryns motivering: ”Tonårlig kärleks-Weltschmerz av känt märke. Berättad med en visserligen konventionell, men stadig stil; bra variation av kortare och längre satser/fraser, och flera detaljer man fäster sig vid. Resultatet blir fint och rörande.”

FRÅN NORR

Alva Fureman – Att plåstra om en stentrappa
Jämtlands gymnasium Wargentin, Östersund
Juryns motivering: ”Författaren lyckas att med en enkel metafor skapa nya bilder och oväntade vändningar i denna berättande långdikt. Genom samtidigt smärtsamma som smärtstillande formuleringar känns den här dikten i hela kroppen.”

Hanna Lind – Det jag döljer när jag pratar om Elisabeth
NTI-gymnasiet, Sundsvall
Juryns motivering: ”Med omsorg om formuleringar, rytmkänsla och närvaro skapar författaren en poetisk prosatext. Genom noga utvalda och varsamt skildrade nedslag i ett förlopp, ett liv, berättas en historia som dröjer sig kvar hos läsaren.”

FRÅN SYD

Minou Hellgren – 5
Nova Academy, Simrishamn
Juryns motivering: ”I en futuristisk ögonblicksbild gestaltar ’5’ en främmande plats och tid på ett självklart sätt, vilket uppmanar till fantasi och till reflektion av samtiden. Med språklig täthet skapar författaren en klaustrofobisk och gåtfull atmosfär som vittnar om en egensinnig skarpsynthet.”

Lisa Quartey – Hägerhimmel
Malmö Latinskola, Skåne
Juryns motivering: ”Med nerv i rytmen och mogenhet i språket går författaren i Inger Christensens fotspår och skriver fram sin egen stil. ’Hägerhimmel’ är en vandring genom ett Malmö vars förändring speglar jagets mellanförskap, där referenserna går i ljuvlig samklang med det egna uttrycket.”

Nu kommer författarna Johanna Lindbäck, Helena Eriksson, Taliah Pollack och Mikael Berglund att läsa de åtta finalisterna och utse tre vinnare, varav en vinner ett större förstapris. Vinnarna presenteras 10 maj på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i Göteborg.


PRISERNA

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje pristagare med ett graverat pennset. Varje vinnare tilldelas även ett specialgjort diplom i original av konstnären Helena Roos och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag. Alla tre vinnarna publiceras på vår hemsida.

Läs gärna jurymedlemmen Martina Lowdens tankar från läsningen här eller Maria Absims, förstaprisvinnare tävlingens första år, minnen från kvällen för prisutdelningen och vad priset betytt för henne, här.

Dela: