De åtta finalisterna

Hela 327 bidrag skickades in! Från Kalix i norr till Trelleborg i söder. Vi är jätteglada för vartenda ett. Tack alla ni som skrev och skickade in och tack till era engagerade lärare. Jurygrupperna låter hälsa att det har varit stimulerande att läsa alla texter, men en svår uppgift att avgöra vilka som når finalen. Men nu är det avgjort. Läs vem och juryns motiveringar här nedan. Klicka på namnen för att läsa texterna. Och de nominerade är…

FRÅN VÄST

Ida Karlsson – Vi är fast någonstans
Schillerska Gymnasiet, Göteborg
Juryns motivering: ”En modig, mogen och kreativ dikt med tyngd. Texten har ett överraskande bildspråk med metaforer och sinne för detaljer. Med hög inlevelseförmåga använder sig poeten av kontrasten mellan en låttext och den svåra plats där låten spelas.”

Lemonie Khalil – Familjemiddag
Peder Skrivares Skola, Varberg
Juryns motivering: ”En drabbande och välskriven novell med en twist. Texten tar sig an ett svårt och skrämmande aktuellt ämne på ett övertygande vis. Använder sig skickligt av mötet mellan vardag och våld när den bjuder in läsaren att uppleva barnets perspektiv.”

FRÅN SYD

Frida Rantzow – Elegi över en förlorad
S:t Petri Skola, Malmö
Juryns motivering:Språkligt fullfjädrad, fantasifull och med förvånansvärt stadiga rötter i en tid som flytt. Ett litet stycke poetisk alterfiktion som för ett ögonblick får författaren Birgitta Stenberg och poeten Paul Andersson att träda fram ur skuggorna. Texten fångar med elegans en mänsklig längtan efter affirmation, sympati och evigt liv.

Arvid L. Zetterman – Allegro – Far och jag
S:t Petri Skola, Malmö
Juryns motivering:En tonsäker (i ordets rätta bemärkelse) betraktelse över musikens kraft, i fin dialog med sin ursprungstext. Musikaliskt och stämningsfullt, och med en alldeles egen puls. En liten tidsmaskin, i vilken vi ges förmånen att följa med mellan ljus och mörker, glädje och sorg. Författaren rör sig på ett aktsamt sätt mellan det lilla och det stora och texten blir till en ventil, rakt in i djupet av människan.”

FRÅN NORR

Rebecka Almgren – Min andra chans
Jämtlands gymnasium Wargentin, Östersund
Juryns motivering: ”En stark beskrivning av vänskapens kraft. Texten är trovärdig och klok och tar upp ett ämne som inte är helt vanligt i svenska texter. Utan att vara banal förmedlar den hopp om att det finns något som övervinner mörkret.”

Zack Vikström – Orkanen
Sundsvalls gymnasium Västermalm, Sundsvall
Juryns motivering: ”En text som fångar upp nerven och vreden från sin förlaga, men förflyttar låtens tema till nutid på ett imponerande sätt. Med ett välkomponerat språk griper berättelsen tag i läsaren och ställer frågor om hur långt utvecklingen egentligen har kommit.”

FRÅN ÖST

Embla Bennermalm – Pang pang, jag dog
Rytmus, Örebro
Juryns motivering: ”En egen, fri och smärtsam tolkning av Veronica Maggios låttext som gör att lyriken lyfter från låttexten och får nytt liv. Texten är omslutande och sinnlig, med ett starkt och eget språk. Författaren har dessutom utifrån några få meningar låtit nya bilder broderas fram, som sätter fingret på smärtans brännpunkt och komplexitet.”

Elsa Wretblad – De röda klackarna
Katedralskolan, Uppsala
Juryns motivering:En energidriven, stilmässigt drabbande novell med ett starkt tema: en mans våld mot en kvinna i nära relation. Därtill fångar upplägget närmast gastkramande väl den bredvidstående väninnans/kollegans vacklan mellan medberoende och solidaritet.

Författarna Sanna Samuelsson, Kristina Sigunsdotter, Anna Jakobsson Lund och Karolina Ramqvist utgör juryn som utser de tre vinnarna, varav en vinner ett större förstapris. 

PRISERNA

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Varje vinnare tilldelas diplom och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag och pennset från Ballograf.

Dela: