Bilder och tankar från tävlingens gång

Omkring 200 besök har det blivit. Från Simrishamn i söder till Kiruna i norr har skolor fått besök av författare inom ramen för vår tävling. Vi har samlat en del foton i bildspelet nedan.

Sedan starten för tävlingen i oktober har författare rest runt i hela landet och träffat tusentals elever. För många har besöken gett impulser och inspiration till att själva skriva. På andra håll har författarna utmanat föreställningarna för vad en författare är och hur roligt litteratur kan vara. I samband med Marcus Priftis besök på Vadstenagymnasiet sa Christine Jacobsson till Motala & Vadstena tidning att:

– Det behövs såna här inspirationstillfällen för många går igång och tycker det är roligt med noveller.

– Vad jag hoppas kunna förmedla till eleverna är själva berättelsen. Hur stor makt berättelsen har, sa Priftis själv om besöket.

På Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping har de tidigare fått eleverna intresserade av Magnus Nordins böcker och i vinter fick de också möjlighet att gästas av honom.

– Våra elever är inte alltid så intresserade av att läsa och skriva, men vi brukar faktiskt få igång dem genom Magnus Nordins böcker, antingen ”Prinsessan och Mördaren” eller ”Förföljaren”. När vi såg hans namn som ett möjligt författarbesök fångade vi honom direkt, så vi är jätteglada att han kunde komma hit, sa Susanna Kellgren Lundberg, ämnesansvarig och förstelärare i svenska på Anders Ljungstedts gymnasium till Linköpingsposten.

BESÖK MED ÖMSESIDIGT UTBYTE

Att delta i skrivartävlingen är frivilligt, men förhoppningen är att besöken och själva uppgiften inspirerar och uppmuntrar eleverna till att skriva. För att vara med ska man skriva en egen valfri typ av text utifrån redan existerande dikt eller en låttext.

— Jag tycker att det är jätteinspirerande. Eleverna kan välja en text av sin favoritartist och göra någonting med. Det är inte så styrt, sa Mia på Brinellgymnasiet i Nässjö till Smålands dagblad när de hade Torbjörn Flygt på besök.

På Stiernhööksgymnasiet i Rättvik träffade Magnus Berggren bland annat två klasser med nyanlända, ett möte med ömsesidigt utbyte. Till SVT Dalarna sa Mats Berggren att det inte bara för att inspirera eleverna som han är på plats. Han får lika mycket inspiration själv.

– Skolan tar ju hit mig för att det är nyttigt för eleverna, men i själva verket så är ju jag ute för att sno elevernas historier. Jag har skrivit en ungdomsroman ihop med en kille som jag träffade på en skrivarverkstad till exempel men jag är ju ute och fiskar efter nya berättelser, säger han.

En av eleverna, Jamshid Madadi, funderar på att skriva.

– Jag vill faktiskt skriva. Men vi får se, säger han. Reportern undrar vad han vill skriva.

– Om Sverige, om hur jag kom hit och sådana grejer, avslutar Jamshid Madadi.

Här nedan kan du se en del bilder från några av de författarbesök som ägt rum under tävlingens gång.

[metaslider id=679]

Dela: