Bidrag från hela landet!

258 bidrag! Så många texter skickades in till vår tävling i år. Gymnasieelever från landets alla hörn har valt att delta och låtit sig inspireras av allt från låtar av Sia, Metallica, Victor Leksell och Lana del Rey till Valans spådom till texter av Jan Guillou och Helga Krok. Resultatet är en rik blandning av korta och långa dikter, prosastycken och mininoveller.

 

Inom kort skickas bidragen till tävlingens fyra jurygrupper som har ansvar för varsin landsända. I mitten av april nominerar varje grupp två finalister till riksfinalen. Av de åtta finalisterna utser riksjuryn tre slutliga vinnare, varav en vinner ett lite större förstapris. Det större förstapriset är 5000 kr och publicering i tidskriften ponton. De övriga vinnarna delar på andraplatsen och får 1000 kr vardera. Varje vinnare tilldelas även varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag, graverat pennset från Ballograf, diplom och blommor. Samtliga vinnare publiceras på vår hemsida. De tre vinnarna presenteras traditionsenligt på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i Göteborg 10 maj.

 

Jurymedlemmarna är författare inom alltifrån poesi och prosa till fakta och forskning. Ifrån öst ser vi Patrik Lundberg, Nioosha Shams och Lizette Romero Niknami. Väst representeras av Louise Halvardsson, Kadir Meral och Sara Garib. Juryn i norr består av Åsa Ringdahl, Felicia Welander och Linda Jones. Ifrån syd ser vi Elin Johansson, August Martinsson och Sofia Hedman. Läs presentationer av ledamöterna här nedan.

 

 

ÖST

Patrik Lundberg, Nioosha Shams, Lizette Romero Niknami

 

Nioosha Shams (ordf.), 26 år, är kulturjournalist och författare och Sveriges nya läsambassadör. Hon har även varit lärare på skrivarkurser på folkhögskola, hållit i workshops för ungdomar och jobbat på kollo. 2020 gav hon ut ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz. Fotograf: Susanne Kronholm

 

Lizette Romero Niknami är poet och litteraturkritiker på Expressen Kultur. Hon har själv gått på författarskola och jobbat som skrivlärare. År 2020 debuterade hon med De försvunna. Foto: Daniel Díaz

 

Patrik Lundberg är författare samt krönikör och reporter på DN. Han har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade ungdomsromanen Gul utanpå. Fjärilsvägen är hans första roman för vuxna. Patrik har även tidigare gjort författarbesök inom tävlingen och på författarskolor runt om i landet. Foto: Stefan Tell.

 

SYD

Elin Johansson, August Martinsson, Sofia Hedman

 

August Martinsson (ordf.) romandebuterade 2021 med romanen De som flyter. Senare i vår kommer barnboken Grisen och Drakens första äventyr som skapats ihop med konstnären Filip Rahim Hanson. Arbetar till vardags som slöjdlärare och läser just nu Detaljerna.

 

Sofia Hedman debuterade 1997 med bilderboken Bälon seglar. Sedan dess har hon skrivit ett 20-tal barn- och ungdomsböcker och en poesibok för vuxna. Hon har en konstnärlig magisterexamen med inriktning kreativt skrivande och har även handlett studenter i kreativt skrivande på Linnéuniversitetet. 2023 fick Sofia Hedman Litteraturnot Vimmerbys första författarstipendium.

 

Elin Johansson är författare, skrivpedagog och litteraturvetare. Som 20-åring startade hon ett eget bokförlag för att ge ut sin första bok. Just nu skriver hon på uppföljaren till sin senaste roman Ölandstokar och nollåttor. Foto: Josefine Laul

 

VÄST

Louise Halvardsson, Kadir Meral, Sara Garib

 

Kadir Meral (ordf.), 45 år, är före detta gymnasielärare som debuterade 2019 med ungdomsromanen Pojken som följer sin skugga. Han kom till Sverige i tonåren från en kurdisk by i Turkiet. Idag jobbar han som författare, underhållare och föreläsare i mångfaldsfrågor. Jag är evig tacksam till det svenska biblioteket som väckte min läslust och banade väg för mitt författarskap, säger Kadir och tillägger att det bli spännande att läsa ungdomarnas fina noveller.

 

Louise Halvardsson debuterade med ung vuxen-romanen Punkindustriell hårdrockare med attityd som vann Författarförbundets debutantpris 2007. Nu är hon aktuell med sin sjätte bok och tredje diktsamling Vi är inte klara med varandra – mormordikter som även ska bli en soloföreställning. Halvardsson sysslar också med performance och gillar att sitta på bänkar. När hon inte reser runt för att stå scen, föreläsa och hålla skrivworkshops bor hon i Uddebo, en by tio mil utanför Göteborg.

 

Sara Garib är 23 år, från Angered. Hon vann titeln Ortens bästa poet GBG 2018 och debuterade med sin första diktsamling Bakom Höghus våren 2020. Hon har även tidigare vunnit GP:s skrivartävling och Västtrafiks poesitävling.

 

NORR

Åsa Ringdahl, Felicia Welander, Linda Jones

 

Felicia Welander (ordf.) är författare och skribent, verksam i Bollnäs och skriver berättelser i olika former, oavsett om det är på papper, i hörlurar, i film eller via mobilens appar. Har tidigare utkommit med fem romaner, nu senast ”Steg för steg” och även skapat följetonger för ljud för Storytel Original. Med ett brinnande intresse för historia, framför allt kvinnohistoria och 1800-tal som nästa manus handlar om, föreläser hon också om skrivande och ordens förmåga att läka, underhålla och beröra. Foto: Malin Göransson.

 

Linda Jones bor i Luleå, är journalist och författare. Hon debuterade 2019 med ungdomsromanen Bete sig som tilldelades Norrlands litteraturpris. Hennes senaste roman De tar allt ifrån mig gavs ut i januari 2023. Just nu är hon föräldraledig och försöker läsa så mycket som möjligt istället för att skriva. Men när dottern Siv blivit lite äldre ska hon ta tag i sin tredje ungdomsroman. Och springa i fjällen igen. Foto: Maria Fäldt.

 

Åsa Ringdahl bor och verkar i Östersund och är författare till den kritikerrosade serien ”Det handlar om oss”. Åsa brinner för berättandet och har alldeles för många ideér i huvudet samtidigt. När hon inte skriver är hon ute i naturen med sin hund.

Dela: