Årets finalister!

Hela 516 bidrag skickades in! Från Trelleborg i söder till Kiruna i norr. Vi är jätteglada för vartenda ett. Tack alla ni som skrev och skickade in och tack till era engagerade lärare. Jurygrupperna låter hälsa att det har varit stimulerande att läsa alla texter, men också en svår uppgift att besluta vilka som når finalen. Men nu är det avgjort. Läs vem och juryns motiveringar här nedan. Klicka på namnen för att läsa texterna. Och de nominerade är…

FRÅN SYD

Samira Bayat – Det fanns en tid
Olympiaskolan, Helsingborg
Juryns motivering: ”En formuleringsglad dikt som är samtidigt lekfull och rå. Med tydlig musikalitet och smittande energi gestaltar dikten omöjlig kärlek och känslan av att vara en gammal själ i en ung kropp. Med ’Det fanns en tid’ övertas Daniel Boyacioglus mikrofon av en ung poet som med självklar stämma berättar om sin samtid och sitt liv.”

Ella Magnusson – Min bästa vän
Drottning Blankas Gymnasieskola, Helsingborg
Juryns motivering: ”En annorlunda berättelse om vänskap och kärlek mellan två främlingar. En lekfull text som växer med flera läsningar där slutets oväntade vändning skapar skratt och förundran. Berättelsen visar på ett självständigt och egensinnigt förhållningssätt till originaltexten av Kent. ’Min bästa vän’ är en riktig liten pärla.”

FRÅN VÄST

Saga Baek – Cykelkedjan
Donnergymnasiet, Göteborg
Juryns motivering: ”En helt enig jury såg ’Cykelkedjan’ som ett väldigt skickligt sätt att skriva fram en egen värld. En gastkramande värld som läsaren direkt sugs in i och accepterar. En värld där ett ting som en trasig cykelkedja texten igenom speglar den våldsamma och trasiga familjerelationen.”

Vera Smith Jonsson – Jag är inte rädd
International High School of the Gothenburg region, Göteborg
Juryns motivering: ”Jag är inte rädd är ett slipat dramaturgiskt verk. På ett skickligt sätt stegras sakta rädslanberättelsen igenom, bland annat tack vare att man inte riktigt vet vad flickan i texten är rädd för. Det finns också en självständig estetik i texten, en originalitet, och juryn ser likheter till The Handmaid’s Tale av Margret Atwood.”

FRÅN ÖST

Amanda Bravo – Jag är alltid med dig
Fryshusets gymnasium, Stockholm
Juryns motivering: ”Med imponerande gestaltning och spänning i språket visar denna genomarbetade text upp ett spektrum av motstridiga känslor i en nära syskonrelation där den ena drabbats av ätstörning. Läsaren får vara med under några minuter i en sjukhussal, men mellan raderna ryms år av kärlek, uppgivenhet och vanmaktens smärta. Med lätt hand har skribenten använt precisa bilder och gestaltande dialog för att styra läsaren i känslorna utan att någonsin bli övertydlig.”

Emma Ahlqvist – Och visst är framtiden här?
Täby Enskilda Gymnasium, Täby
Juryns motivering: ”Genom ett rasande flöde av ilska och kåthet duschas läsaren i känslor, där en stark berättare häver ur sig sin vanmakt och kärlekssorg i en fragmentariskt återberättad förälskelse. Oskar Linnros ursprungstext vävs elegant in i texten genom kursiva meningar – ett intressant stilbrott som visar hur en låt kan fungera som soundtrack till en period eller känslostämning i livet. Genom att inte berätta för mycket låter skribenten läsaren själv tänka vidare – och fortsätta hoppas – även efter att texten tagit slut.”

FRÅN NORR

Maiara Karlsson Alves Dias – Se mig
Luleå gymnasieskola, Luleå
Juryns motivering: ”Denna korta prosatext tecknar skickligt ett ömsint porträtt av en situation och av två personer. Genom en omsorg om detaljer och vad som ska berättas, ges karaktärerna ett djup och författaren låter läsaren ana en större värld i detta fiktiva rum.”

Mona Al Moulla – Slutet på något nytt
Nolaskolan, Örnsköldsvik
Juryns motivering: ”Genom en tydlig komposition uppehåller sig texten i ett utdraget ögonblick, som skildrar en dotters önskan om och tvekan inför att återförenas med sin far. Språket växer genom texten och när det lyckas som bäst skapar formuleringarna en nära gestaltning av dotterns förhoppning och sorg.”

Nu kommer författarna Per Johansson, Therése Granwald, Pernilla Berglund och Anna Ahlund att läsa de åtta finalisterna och utse tre vinnare, varav en vinner ett större förstapris. Vinnarna presenteras 16 maj på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i Göteborg.

PRISERNA

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje pristagare med ett graverat pennset. Varje vinnare tilldelas även ett specialgjort diplom i original av konstnären Tom Bogaard och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag. Alla tre vinnarna publiceras på vår hemsida.

Dela: