Årets finalister

Hela 238 bidrag skickades in! Från Kalix i norr till Trelleborg i söder. Vi är jätteglada för vartenda ett. Tack alla ni som skrev och skickade in och tack till era engagerade lärare. Jurygrupperna låter hälsa att det har varit stimulerande att läsa alla texter, men en svår uppgift att avgöra vilka som når finalen. Men nu är det avgjort. Läs vem och juryns motiveringar här nedan. Klicka på namnen för att läsa texterna. Och de nominerade är…

FRÅN VÄST

Sigrid Högberg – Hymn till skolan
Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg
Juryns motivering:Hymn till skolan är en stark dikt med ett poetiskt driv. Språket är levande och egenartat. Det finns en viktig, politisk underton som inte mynnar ut i ett manifest eller plakatpoesi. De fria rimmen och rytmen vittnar om en god förmåga att hitta en egen röst.”

Aina Maja Hall – Vem tror du att du är?
Bäckängsgymnasiet, Borås
Juryns motivering:Vem tror du att du ärär en välformulerad novell med fin språkkänsla. Den har en snillrik dramaturgisk uppbyggnad och ett intressant narrativ med ett oväntat klassperspektiv. Det finns en tydlig lyriskton och en stark detaljrikedom som väcker läslust.”

FRÅN SYD

Hilma Jönsson – Anna upptäcker våren
af Chapmangymnasiet, Karlskrona
Juryns motivering: ”Det är svårt att skriva lätt och det är moget att skriva naivt. En gymnasist knyter an till litteraturkanon – med bravur. Våra stora poeter är inte glömda av de unga – om nu någon trodde det. Här får vi läsa om våren, om livet, i ett samtal mellan mor och dotter. Det är Karin Boye minus de svarta skuggorna. Berättelsen är befriande och hoppingivande, precis som våren.”

Selma Löfman – Kommer alltid vara så
Lars Erik Larsson-gymnasiet, Lund
Juryns motivering: ”Med en genomtänkt litterär komposition och en utvecklad språkkänsla skapar författaren skickligt miljöer och stämningar. Berättelsen, oförutsägbar och drabbande, bär en kaxighet som trollbinder läsaren från första till sista meningen. Här finns vänskap, uppror och rebelliska tjejer som växer. Det är ärr i handflatan. Blodsystrar. Tillsammans för alltid.”

FRÅN NORR

Vanja Johansson – Hungarian Hot Wax
Furuhedsskolan, Kalix
Juryns motivering: ”För sitt rika och målande språk som skapar bilder i en väv av meningar med hög densitet i paritet med inspirationskällan Winnerbäck. Brutal och sammanhållen.”

Frida Axelsson – Avsked till framtidens ofödda barn
Minervagymnasiet, Umeå
Juryns motivering: ”I gränslandet mellan rap och dikt bjuder detta avsked på språknjutning. En text i tiden, med goda metaforer och med stark koppling till Boye, inte minst i avslutningen.”

FRÅN ÖST

Julia Kaplan – Stjärnklart
Fryshuset gymnasium, Stockholm
Juryns motivering: ”Med ett skickligt språk och en genomtänkt dramaturgi lyckas ”Stjärnklart” väva samman två vitt skilda livsöden där sorg, utanförskap och brist på tillit är den gemensamma nämnaren. På ett ytterst trovärdigt och levande vis använder författaren bilder ur Södergrans ”Stjärnorna” för att spegla karaktärernas dynamik och hur deras relationen utvecklas, ända fram till att de i varandra finner någon slags trygghet, när omvärlden inte kan förse dem med den. Denna novell känns redo för att gå till tryck, och vi ser fram emot att läsa mer från författaren inom en snar framtid.”

Lova Eriksson – Terapueten
Södra Latin, Stockholm
Juryns motivering: ”Inte alla framtider är ljusa, och i ”Terapeuten” sätter författaren fingret på en av nutidens ödesfrågor. På ett gripande och innovativt vis skildrar författaren ett Sverige i en nära framtid där abort kraftigt begränsats, och hur detta leder människor till att riskera livsfarliga ingrepp. Södergrans ”Livets syster” ligger som ett raster att beskåda karaktärerna genom, och båda texterna ger nya dimensioner till varandra. Vi förfasas över berättelsen, och finner hopp i att det finns de som vågar sia om framtiden.”

Författarna Leone Milton, Sara Olsson, Yolanda Bohm Ramirez och Jenny Luks utgör juryn som utser de tre vinnarna, varav en vinner ett större förstapris. 

PRISERNA

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Varje vinnare tilldelas diplom och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag och pennset från Ballograf.

Dela: