Årets åtta finalister!

Nästan 300 bidrag skickades in! Från Luleå i norr till Trelleborg i söder. Vi är jätteglada för vartenda ett. Tack alla ni som skrev och skickade in och tack till era engagerade lärare. Jurygrupperna låter hälsa att det har varit stimulerande att läsa alla texter, men också en svår uppgift att besluta vilka som når finalen. Men nu är det avgjort. Läs vem och juryns motiveringar här nedan. Klicka på namnen för att läsa texterna. Och de nominerade är…

FRÅN SYD

Tilde Forsberg – Det som inte blev
S:t Petri skola, Malmö
Juryns motivering: ”Drabbande text med stegrande ångest. En finstämd elegi över en förlorad framtid som väl fångar paradoxen mellan skuld och skuldbeläggande, ilska och kärlek.”

Ida Lassing – Två mammor
Katedralskolan, Lund
Juryns motivering: ”Litterär novell som överraskar läsaren såväl i början som i slutet. Avskalat, rent språk, utan åthävor. Vackra bilder närvarokänsla.”

FRÅN VÄST

Sabrina Baker – Bagdads försvunna son
Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg
Juryns motivering: ”På endast två sidor, med ett levande språk och oförglömliga iakttagelser berättar Bagdads försvunna son ett helt liv: från barndomen i Bagdad via flyktens fasor till vuxenlivet och dess återblickar. Det är komiskt, tragiskt och komplext, välkomponerat och ambitiöst.”

David Nitter – 67 Cherry Red
Alströmergymnasiet, Alingsås
Juryns motivering: ”I en text som doftar americana lyckas 67 Cherry Red gestalta en annan plats, en annan tid, en annan kropp. Med sin känsla för detaljer och med bilen som ett verktyg för sorg, nostalgi och minne är 67, Cherry Red både trovärdig och suggestiv och vittnar om stor språklig begåvning. Den ger ett närmast filmiskt intryck.”

FRÅN ÖST

Jack Hermansson – Djupt in i stan och lite till
Internationella Gymnasiet, Uppsala
Juryns motivering: ”Är en genreöverskridande kort berättelse som inte väjer för att testa litterära gränser om en utsatt människa i en av våra samtida städer. Det kan vara Göteborg, Västerås eller Stockholm. Och tack vare det variationsrika och konsekventa språket och författarens skickliga gestaltning får hen så mycket sagt i ett litet utrymme. Det får texten att växa för varje läsning och gör den möjlig för att betraktas från olika perspektiv. Här ser vi en tydlig skönlitterär ambition.”

Josefina Fjordell – Ännu hörs ju våra röster
Katedralskolan, Uppsala
Juryns motivering: ”Med rak och effektiv prosa får författaren in i ett litet utrymme en mycket intressant och viktig livshistoria ur ett minoritetsperspektiv som är relativt outforskat. Den här berättelsen ingår i en samtida, ung rörelse bland de nationella minoriteterna: nyväckt intresse för historien, krav på upprättelse och språkrevitalisering.”

FRÅN NORR

Nora Holand – Klubbland
Midgårdsskolan, Umeå
Juryns motivering: ”Klubbland är en tät och intensiv kortnovell inspirerad av Håkan Hellströms låt med samma namn. Med ett högt tempo och genom såväl träffsäkra som säregna uttryck suger den in oss i en tonårsvärld där sorgen över vad vi saknar och glädjen i det vi har går hand i hand.”

Alva Fureman – Fjäll
Jämtlands gymnasium Wargentin, Östersund
Juryns motivering: ”Inspirerad av stycket Arktiska Oceanen av Säkert är den poetiska texten Fjäll ett konstverk i sig själv. Vördnaden och kärleken till fjällets storhet är sinnligt gestaltade. Budskapet om omsorg och tacksamhet till naturen berör oss på djupet.”

Nu kommer författarna Jasim Mohamed, Jenny Högström, Anna Sundström Lindmark och Linus de Faire att läsa de åtta finalisterna och utse tre vinnare, varav en vinner ett större förstapris. Vinnarna presenteras 8 maj på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i Göteborg.

PRISERNA

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje pristagare med ett graverat pennset. Varje vinnare tilldelas även ett diplom och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag.

Dela: