Tidskriften ponton

Sedan starten för 10 år sedan har våra vänner på ponton varit med och berikat Jag skriver i dina ord genom att publicera vinnaren av vårt lite större första pris i sitt sommarnummer. Det är något vi är stolta och tacksamma att kunna erbjuda. ponton är en tidskrift för unga gjord av unga och värd en prenumeration. Här svarar Maria och Olga på redaktionen på några korta frågor om hur de jobbar fram ett nytt nummer. Är du intresserad av att delta i tidskriften, eller i arbetet så hör av dig till redaktionen.

 

 

Hur ser vägen ut för ett nummer, från första idé till färdig tidning? Har ni många möten? Hur kommer ni på teman? Hur väljer ni texter?

Inför varje nummer träffas vi på två redaktionsmöten och ett textmöte. På första mötet spånar vi fritt idéer kring vad numret kan komma att handla om. Kanske har någon läst en text, sett en film, hört något på stan som satt ens tankar i gungning? Antingen kommer vi fram till ett gemensamt tema som filterbubblor eller musik. Eller så får numret spreta fritt åt alla tänkbara håll och det blir ett tema det också. Hälften av pontons material skrivs/fotas/ritas av pontons ungdomsredaktion och hälften är inskickat material från unga personer runt om i landet. Pontons ungdomsredaktion läser och diskuterar allt inskickat material och kommer gemensamt fram till vad som publiceras i tidskriften.

 

– Får vem som helst skriva för er tidning? Och får man skriva vad man vill?

Vem som helst som är mellan 14-21 år får skriva, rita, teckna, fota etc och skicka in till oss! Och ja, man får skriva vad man vill.

 

– Ni har nyligen bytt redaktör, kommer vi läsare att märka av någon skillnad?

Tidskriften byter ju egentligen redaktion hela tiden, eftersom medlemmarna blir äldre och byts ut. Men ja, nu har vår redaktionsledare Abram Martina Lowden efterträtts av Maria Bodin. En målsättning framöver är att göra ponton ännu synligare: på nätet, på stan, landet över. Många skriver och läser utan att veta att ponton finns här som plattform. Så för att sammanfatta: Ingen större skillnad – bara mer ponton!

 

– Slutligen, vilket är ert bästa sätt för att börja på en text?
Det bästa är att helt enkelt bara börja! Skit i prestationen!

Dela: