Bidrag från hela landet!
247 bidrag! Så många texter skickades in till vår tävling i år. Gymnasieelever från landets alla hörn har valt att delta och låtit sig inspireras av allt från Ted Gärdestad, Basshunter, Edith Södergran till Benjamin Ingrosso och Louise Glück. Resultatet är en rik blandning av korta och långa dikter, prosastycken och mininoveller.
Bidragen är nu hos tävlingens fyra jurygrupper som har ansvar för varsin landsända. Inom ett par veckor nominerar varje grupp två finalister till riksfinalen. Av de åtta finalisterna utser riksjuryn tre slutliga vinnare, varav en vinner ett lite större förstapris. De tre vinnarna presenteras på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i Göteborg 15 maj där de får fina priser och möjlighet att läsa sina vinnande bidrag för publik. Här finns tävlingsregler och priser.
Årets jurymedlemmarna är författare inom alltifrån poesi och prosa till fakta och forskning. Juryn i norr består av Mats Söderlund, Alma Thörn och Tina Harnesk. Ifrån syd ser vi Andreas Svanberg, EliSophie Andrée och Karl Kofi Ahlqvist. Väst representeras av Aino Trosell, Linus Gårdfeldt och Zhiwar Rashid. Ifrån öst ser vi Kjell Johansson, Johanna Wester och Tamara Mivelli. Läs presentationer av ledamöterna här nedan.
—
NORR
Alma Thörn, Mats Söderlund, Tina Harnesk
(Läser bidrag från Norbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Jämtlands län)
Alma Thörn bor i Umeå och är serietecknare och barnboksförfattare. Hon debuterade 2020 med serieromanen “Alltid hejdå” som nominerades till Augustpriset och tilldelades Norrlands litteraturpris i barn- och ungdomskategorin. Hon håller i workshops och kurser i berättande bild och skriver för tillfället på en uppföljare till kapitelboken “Onsdagarna på badhuset”. Foto: Johannes Samuelsson
Mats Söderlund (ordf.) är författare och poet, uppvuxen i Skellefteå, bosatt i Simrishamn. Sedan debuten 1992 har han publicerat ett tjugotal böcker och erhållit ett flertal priser och stipendier för sina verk. Klimatfantasy-trilogin ”Ättlingarna” utspelar sig i norra Sverige och världen. ”Härlig är jorden” är en kärleksförklaring och engagerande plädering för våra hotade skogar och fjäll. Systerboken ”Eskatos, tystnaden tillhör inte oss”, är en poetisk sorgesång över en snart förlorad värld. Foto: Sara Mac Kay
Tina Harnesk har jobbat i många år på folk- och skolbibliotek med fokusområden samisk litteratur och ungdomsmedia, men arbetar numera endast med sitt skrivande. Hon debuterade 2022 med romanen ”Folk som sår i snö” och är aktuell till hösten med den skönlitterära boken ”Mödramärg”. Foto: Caroline Andersson
ÖST
Kjell Johansson, Johanna Wester, Tamara Mivelli
(Läser bidrag från Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Gotlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län)
Kjell Johansson växte upp i Midsommarkransen, en av Stockholms äldsta förorter, där Huset vid Flon och flera andra av hans romaner tilldrar sig. Han debuterade 1972 med Det finns en krog på vägen till varje revolution. Huset vid flon utsågs till Stockholm läser-bok 2022. ”Jag har med stor glädje läst och kommenterat texter av elever vid besök på folkhögskolor och andra ställen. Det här låter kul.”
Johanna Wester (ordf.) arbetar som föreläsare inom mänskliga rättigheter för bland annat Svenska FN-förbundet och har tidigare varit kursledare på till exempel Amnestyakademin. Som författare har hon gett ut poesi, fack- och skönlitteratur på bland annat Norstedts, Bonnierförlagen och Natur & Kultur. ”Att få ta del av berättelser från unga är ett privilegium”, säger hon om rollen som juryarbetet.
Tamara Mivelli är författare och statsvetare inom kulturområdet. 2020 debuterade hon med prosalyriska Jag klyver er itu för vilken hon tilldelades Hjärtans fröjd-priset och Stockholm stads kulturpris. Tamara brinner för att ungdomslitteraturen ska kunna vara en konstnärlig frizon utan anspråk på att göra nytta. ”Jag skriver i dina ord är en så fin tävling.”
SYD
Andreas Svanberg, EliSophie Andrée , Karl Kofi Ahlqvist
(Läser bidrag från Skåne, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar och Blekinge län)
Andreas Svanberg, född 1974, är författare med mångårig erfarenhet av kreativt skrivande tillsammans med unga. Läsambassadör i Örkelljunga läsåren 2022/23-2023/24. Han har mestadels skrivit noveller och dikter, men även för teater.
Foto: Torgny Karnstedt
EliSophie Andrée (ordf.), född 1996, är dramatiker, barn och ungdomsbok-författare, manusförfattare och regissör. Hon är utbildad på Stockholms dramatiska högskola, kandidat filmmanus 2018 – 2021. Redan år 2017 kom debutboken Mitt namn är som hyllades av kritiker samt läsare. Våren 2023 kom tv-serien Ingen ängel till Viaplay där EliSophie var både skapare och huvudförfattare. Ingen ängel blev även Kristallen-nominerad för bästa unga drama-serie.
Foto: Rebecca Zhu Hansson
Karl Kofi Ahlqvist är född 1992 och uppvuxen på Gotland. Han är utbildad på Forfatterskolen i Köpenhamn. Numera är han bosatt i Malmö. Ingen ro om natten hans första bok har nominerats till Katapultpriset för 2023 års bästa skönlitterära debut.
Foto: Hans Carlsson
VÄST
Zhiwar Rashid, Linus Gårdfeldt, Aino Trosell
(Läser bidrag från Västra Götalands, Hallands och Värmlands län)
Zhiwar Rashid föddes 1988 i flyktinglägret Saryas i Kurdistan. Han växte upp i Halabja men är numera bosatt i Göteborg. Han är utbildad socionom. Efter att ha gått Biskops-Arnös författarutbildning 2016-2018 debuterade han 2023 med romanen Under mullbärsträdet. Det är en berättelse om att skapa band till det förflutna som gör framtiden möjlig – och om tystnadens och berättandets kraft i en människas liv. Foto: Maja Kristin Nylander
Linus Gårdfeldt (ordf.) född 1981, är bosatt i Värmland. Han debuterade 2009 med diktsamlingen Men golvet har ingen mun och har sedan dess utgivit ytterligare fem böcker, bland annat Den råttan från 2019. Nu är han aktuell med diktsamlingen Brorsan, Krabban och Lädret, en bok som frammanar det ”värmländska landskapet, den värmländska stämningen och ett myllrande persongalleri av festande värmlänningar” och som fått ett lysande mottagande. Foto: Märta Thisner
Aino Trosell har mer än 25 böcker på meritlistan. Hon räknas som en av Sveriges stora moderna arbetarförfattare och är även en framstående thrillerförfattare. Hennes författarskap är flerfaldigt belönat, bland annat med Ivar-Lo-priset efter att ha gett ut En gränslös kärlekshistoria, Moapriset, Årets bästa svenska kriminalroman och Samfundet de Nios Vinterpris. Foto: Lisa Jabar