Camilla Jönsson Foto: Malin Enting

”Jag älskar deadlines”

Camilla Jönsson har skrivit i hela sitt liv. Som barn tillverkade hon små böcker med bild och text och sedan fortsatte hon med noveller, dikter och skräckberättelser. Nu är hon verksam som litteraturkritiker och undervisar unga och vuxna i kreativt skrivande. Debuten kom 2013 med Det går bara inte!. Hon är aktuell med ungdomsromanen Spelar roll?

Författaren Douglas Adams, ni vet han som skrev Liftarens guide till galaxen, var notoriskt dålig på att hålla sina deadlines. Ett av hans mest kända citat är: ”Jag älskar deadlines. Jag gillar det svischande ljudet de gör när de flyger förbi.”

Det sägs att hans förläggare tvingades låsa in honom på ett hotellrum, under sträng övervakning, för att Adams skulle skriva klart sitt manus i tid. Huruvida det är sant eller ej vet jag inte, men det är en bra historia och den säger något om hur svårt det är att skriva klart.

Jag älskar också deadlines. Fast inte av samma anledning som Adams. Jag älskar att hålla dem. Om ingen annan ger mig en deadline, så sätter jag en åt mig själv. Och så tänker jag ut en belöning som jag får om jag håller den. Jag behöver det för att få struktur på mitt skrivande.

Deadlines kommer förstås i många olika former. De jag sätter upp åt mig själv är en av de mildare sorterna. Ingen blir arg om jag inte håller dem, ingen utom jag själv då. Andra deadlines är vassare. Leverera din text i tid eller sumpa chansen att bli publicerad. Leverera i tid eller sumpa chansen att få betalt. Leverera i tid eller sumpa chansen att få respons.

Sen finns det de som på riktigt inte kan få något skrivet utan en deadline. Jag har träffat massor av såna. De behöver en piska över ryggen för att över huvud taget börja skriva. De är beroende av deadlines. Ofta väntar de in i det sista innan de sätter igång, så att de verkligen ska känna stressen. Då kan de skriva. Med deadlinen flåsande i nacken.

Jag tror inte att det där är ett bra sätt att jobba på. Jag har lärt mig hur svårt det kan vara att hitta ett bra avslut på en text. Det tar tid. Och då menar jag inte den tid det tar att tänka ihop det. Nej, ibland behöver man tid för att känna in ett slut. Man behöver suga på det en dag eller två.

Hur vet man om ett slut är bra eller inte? Jag kan bara svara att du vet om det känns rätt. Ett bra slut ska kännas naturligt och det ska passa in i resten av berättelsen. Det ska verkligen kännas okej att lämna dina karaktärer just där. Slutet ska inte komma bara för att du upptäcker att din deadline närmar sig med stormsteg. Alldeles för många dåliga slut har kommit till på det viset. Jag har läst texter som haft en lysande inledning och en spännande upptrappning, men som fallit ihop totalt på slutet. Varför? ”Eh, jag hann inte skriva mer.” Suck …

Jag hävdar ändå att det är bra att sätta en deadline, även om du bara skriver för dig själv. Om du gör det får du nämligen något att sikta mot. Du kommer att veta ungefär hur mycket du behöver skriva varje dag för att ta dig till målet i tid. Har du inget mål är det lätt att texten svävar iväg och fortsätter i all oändlighet. Lika ofta som jag läser dåliga slut läser jag texter som aldrig kommer till något slut alls, eftersom författaren inte förmår ta sig dit. Att ha all tid i världen är inte alltid en bra grej när man skriver.

Och förresten, att avsluta en text ger en kick. När du avslutat en text, med ett slut som känns rätt, då har du uppnått något. Du har skapat något. Där det förut bara fanns ett tomt papper eller ett tomt dokument i datorn, finns nu en hel berättelse. Nu lever den sitt eget liv. Du kan skicka ut den i världen och kanske kommer den att ha med sig något tillbaka till dig.

Det är ofta belöning nog, tycker jag.

Fast å andra sidan är det aldrig fel att festa till det lite efteråt. Disciplin är väldigt bra när man ska hålla sina deadlines, men mutor kommer man också långt med.

Camilla Jönsson


Funderingar kring konsten att börja

Hur börjar man arbetet på en litterär text, frågar sig Kjell Espmark

"Du kan sno detaljer från andras liv!"

Therése Söderlind ger några förslag på hur man kan leta sig fram till det som lyfter

Skrivtips från tidskriften ponton

Redaktionens bästa tips för att få fart på orden

Vad lockar med det fantastiska?

Sofia Nordin, Mats Strandberg och Karin Tidbeck om vad som är så speciellt med fantastiken

"Det viktigaste är att man vågar ligga och slöa"

Stefan Lindberg ger tips på hur man börjar skriva, fortsätter och slutar. Och sen börjar igen.

Deadline-dikt av Clemens Altgård

En specialskriven dikt om deadlines av poeten Clemens Altgård

En juldikt av Elis Burrau

Vi önskar god jul och ett gott nytt år med en juldikt av poeten Elis Burrau

"FÖR ATT FÅ DEN FRIHETEN KRÄVDES EN RAM"

Specialskriven text av författaren Patrik Lundberg

Hur börjar man?

Vi har frågat fyra författare om deras bästa tips för att få de kreativa krafterna i rörelse

Intervju med Josefin Holmström

Vi har ställt några frågor till Josefin Holmström om hennes skrivande – och läsande

"Ingen text lever i ett vakuum"

Poesiforskaren Niklas Schiöler skriver om litteraturens ständigt pågående samtal

"Deadlines makes the world go round"

Amanda Svensson om sitt, och världens, behov av deadlines

Tre skrivtips från tidskriften ponton

Redaktionen för ponton delar med sig av sina bästa tips till dig som skriver.

Anna Fock om inspiration

En intervju om vad som inspirerar henne och minnet av ett författarbesök från skoltiden när ”skrivandet, det enda jag egentligen var bra på, fick vara så viktigt.”

Intervju med Kristofer Folkhammar

”Jag var helt besatt av Trackslistan när jag var liten.”

"Skriv så!"

Läsambassadören Anne-Marie Körling skriver om att skriva med utgångspunkt i vår tävling

Poesifilm med G=T=B=R=G

Hör och se Göteborg ur en annan synvinkel.

Intervju med Elin Boardy

”En remix av pirat-berättelsernas urmoder”

Göran Moldén intervjuas

”Allt som finns är aktuellt när man skriver”

"Litteraturen som fetisch"

Intervju med Andrés Stoopendaal

Om att skriva i någon annans ord

Intervju med Helena Eriksson

Tack för ditt bidrag!