Författaren med fötterna på jorden
Callum Bloodworth var på uppföljande besök på Praktiska gymnasiet i Uppsala. Eleven T.L tog tillfället i akt för en intervju med Callum.
—
Callum Bloodworth är en inspirerande författare, journalist och pappa. Jag har fått äran att intervjua honom.
– Jag ville förändra journalistiken.
För andra gången kliver författaren av min favoritbok “Berätta tre saker” in i det nervfyllda klassrummet. Den här gången är vi färre men ännu mer intresserade av vad han har att säga. Callum Bloodworth är klädd i svarta chinos och en svart t-shirt som bryter av det tråkiga mjölkvita klassrummet. Callum sätter sig synligt bekvämt med benen i kors. Hans breda leende och ständigt sökande ögonkontakt visar att det inte är utom hans värld att träffa svettiga tonåringar.
Som tolvåring flyttade Callum från ett litet samhälle i England, till det tätt beskogade Småland i sydöstra Sverige. Han berättar att under de första tre månaderna i Sverige bodde han och hans familj i ett tält. – Sen blev det kallt, skrattar han, och då flyttade vi till en lägenhet.
I skolan var Bloodworth lydig, han ställde inte till med något bus, utan skötte sig och gjorde det han blev tillsagd. Callum förklarar hur han önskar att han hade varit mer av en rebell som ungdom, vilket också smittar av sig på karaktärerna i hans böcker. Flera karaktärer färgar håret i galna färger, klär sig speciellt, samt uttrycker sig i form av ord och handlingar. Något Callum ångrar att han inte gjorde.
– Jag vågade inte, berättar Callum.
Han berättar även om utanförskapet i ungdomen, vilket jag frågar mer ingående om i slutet av intervjun.
Har du alltid skrivit?
– Ja, på något sätt sen jag var liten, säger Bloodworth och fortsätter, men jag började skriva på engelska och sedan försökte jag lära mig skriva på svenska.
Varifrån får du inspiration till dina böcker?
– Hittills är det från sociala medier, artiklar eller youtube, förklarar han, just “Berätta tre saker” fick jag inspirationen av instagram. När Bloodworth berättar om sin författarkarriär skiner han upp, svaren blir ofta långa och välutvecklade, med historier och exempel. Man förstår att det är oerhört viktigt för honom, vilket bidrar till att man blir lika engagerad själv. Han förklarar hur surrealistiskt det känns när han blir frågad om en autograf eller bild.
-Det är jättekul och jättespeciellt.
Men han är också journalist på Expressen, där han jobbat de senaste tolv åren. Callum sökte, likt många andra, praktik på Expressen och lyckades övertala dem att just han skulle få praktisera där. Han var vikarie i fyra år, tills han blev anställd.
– Ena dagen träffade jag Prins Daniel, andra dagen gick jag på hockeymatch, berättar han om vikariatet.
I Callum Bloodworths bok “Berätta tre saker” introduceras Valen 52, världens ensammaste val som förknippas med den ensamma tonårstjejen Liv. Jag frågar Callum om han någonsin känner sig som Valen 52.
– Absolut, det tror jag att alla gör ibland, börjar han, jag tror att alla känt sig ensamma.
Många författare tenderar att tänka på sig själva som världens bästa, men inte Callum. De få timmarna jag var i samma rum som Bloodworth fick mig att inse hur otroligt ödmjuk och bubblig person han är, och att han dessutom är en fantastisk författare och journalist med fötterna på jorden bidrar bara till min positiva syn på
honom.
Bloodworth tackar för att han fick komma hit, nickar lätt och reser sig sedan upp. Hans dator stängs försiktigt och plockas ned i väskan. I och med att han stänger dörren och lämnar rummet lämnas också stolen där den stått den senaste timmen.
/T.L