”Nog vet du att författare stjäl och ljuger. Lånar, påverkas parafraserar, parodierar, alluderar eller vad fan det kallas för fint. Allt utom plagierar för det får man inte. I varje fall får man inte säga det. Men dom stjäl i alla fall. Litteratur lever av litteratur. Och du vet mycket väl att dom stjäl av varandra. Dom utnyttjar och parasiterar, klär av sina närmaste i bara mässingen och längre in än så. Dom plundrar morsans grav och luktar i farsans kalsonger och det har dom gjort ända sen Första Moseboks tid.”

Kerstin Ekman ur Grand final i skojarbranschen

Tävlingsregler

Bidraget ska bestå av en egen valfri typ av litterär text, skriven utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Du kan ta ut svängarna rejält! Du kan leka och plocka isär texten du utgår ifrån, parodiera den, argumentera med den om du tycker att den är dålig – eller låta den inspirera dig till att skriva något helt eget och annorlunda.

Bidraget ska vara skrivet på svenska och får vara max 6 000 tecken inklusive blanksteg. Ange vilken text du har utgått ifrån. Bidraget får vara skrivet av fler än en författare, men behandlas då som ett bidrag. Endast ett bidrag per deltagare.

Deadline har passerat och de fyra jurygrupperna med ansvar för varsin landsände läser nu alla inkomna bidrag. Tre vinnare kommer att utses. De prisas traditionsenligt på Forum för poesi och prosas säsongsfinal, 10 maj i Göteborg.

Priser

1:a pris – 5000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 1000 kr vardera

Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje pristagare med ett graverat pennset. Varje vinnare tilldelas även ett specialgjort diplom i original av konstnären Helena Roos, en årsprenumeration av tidskriften ponton och varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag. Alla tre vinnarna publiceras på vår hemsida.

Årets jurygrupper

Det blir fyra namnkunniga och kompetenta jurygrupper som utser årets vinnare av Jag skriver i dina ord. Varje jurygrupper ansvarar för varsin landsände och kommer att nominera två bidrag till en riksfinal. Ordförande i respektive grupp utgör sen riksjuryn som utser tre vinnare bland de åtta nominerade bidragen.

Jury väst

Helena Eriksson, Lars Andersson (foto: Kari Lovaas), Soleyman Ghasemiani och Annika Paldanius (foto: Emelie Asplund).

Läser bidrag från Västra Götalands, Hallands och Värmlands län.

Helena Eriksson (ordförande) är översättare, poet och författare. Hon debuterade 1990 med diktsamlingen en byggnad åt mig och har sedan dess givit ut ytterligare nio diktsamlingar. Hennes senaste bok är Någon syr, är det du? (2014).

Lars Andersson , född 1954, debuterade som 19-åring med romanen Brandlyra. 1979 kom det publika genombrottet med samtidsromanen Snöljus. Därefter har han skrivit en lång rad uppmärksammade romaner, publicerat flera essä- och artikelsamlingar, varit kulturchef på GT samt översatt författare från norska.

Soleyman Ghasemiani är en iransk-kurdisk och svensk författare, poet och redaktör. Ghasemiani är en engagerad debattör i sociala och kulturella frågor. 2016 kom hans tredje diktsamling på svenska, Släck mörkret.

Annika Paldanius är bosatt i Göteborg där hon arbetar som läkare. Hennes romandebut Jag vet allt det här (en internmedicinsk roman) är en egensinnig och lekfull skildring av kampen mellan känsla och intellekt.

Jury norr

Mikael Berglund (foto: Erik Sjöström), Annalena Hedman (foto: Lars Öberg), Anna Holmström Degerman och Pernilla Berglund (foto: Pär Olofsson)

Läser bidrag från Norbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Jämtlands län.

Mikael Berglund (ordförande), född 1977, debuterade 2015 med den hyllade romanen Ett föremåls berättelse om obesvar. Utkommer våren 2017 med romanen Smekmånader. Han arbetar som grafisk formgivare, webbprogrammerare och på Bokcafé Pilgatan i Umeå.

Annalena Hedman, född 1967 i Balfors, är en översättare, bibliotekarie och barnboksförfattare. Hon har bland annat utgivit Min första världssensation, 2010 och Den skräckslagne stekelsamlaren, 2011.

Anna Holmström Degerman, född i Jokkmokk 1970, uppvuxen i Umeå, Arjeplog och Arvidsjaur. Holmström degerman bor i Norrbyn utanför Umeå och är verksam som barnboksförfattare och skribent. Våren 2017 debuterar hon med vuxenromanen Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs.

Pernilla Berglund, född 1982, debuterade 2013 med diktsamlingen Tilltar, för vilken hon bland annat nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Den andra diktsamlingen Fälla kom 2015. Berglund är utbildad vid Litterär gestaltning i Göteborg och är tillsammans med Helena Fagertun redaktör för tidskriften Provins.

Jury öst

Johanna Lindbäck (foto: Stefan Tell), Hassan Loo Sattarvandi , Erik Bergqvist (foto: Sofia Runarsdotter) och Martina Lowden (foto: Terese Andrén)

Läser bidrag från Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Gotlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län.

Johanna Lindbäck (ordförande) är författare, översättare och tidigare Läsambassadör. Hon bloggar på Bokhora, driver podcasten Bladen brinner tillsammans med Lisa Bjärbo.

Hassan Loo Sattarvandi är författare.

Erik Bergqvist, poet och litteraturkritiker. Utkommit med flera diktsamlingar, senast ”Inte är vind” (2015) på Albert Bonniers förlag. Översättare och redaktör för Bokförlaget Eddas ”Gröna serien”, som ger ut utländsk poesi i svensk tolkning.

Martina Lowden, författare och litteraturkritiker. Sedan tio år redaktör för ponton, en kulturtidskrift som publicerar ungdomars poesi, prosa och konst.

Jury syd

Taliah Pollack, Patrik Lundberg (foto: Anna Wahlgren), Per Nilsson (foto: Malin Aghed) och Åsa Maria Kraft (foto: Kennet Ruona)

Läser bidrag från Skåne, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar och Blekinge län.

Taliah Pollack (ordförande) är författare och filmvetare som bland annat skrivit ungdomsromanen Saga Swärd – Omskakare och världsresenär. Sen 2013 har hon lett över 200 skrivworkshops för barn och ungdomar runtom i Sverige. Hon är även handledare på Linnéuniversitetets fantasykurs.

Patrik Lundberg är författare till romanerna Gul utanpå och Onanisterna, samt styrelseledamot i Författarförbundet. Varje söndag skriver han kolumner i tidningen Aftonbladet.

Per Nilsson firar i år trettioårsjubileum som författare. Skrivit ungdomsromaner, men också böcker för barn och vuxna. Belönad med Augustpriset samt många andra priser i Sverige och utomlands. Bosatt i Sölvesborg.

Åsa Maria Kraft är poet och har gett ut nio böcker. Den första, 4 påhitt kom 1997 och den senaste, Randfenomen, 2015. Hon arbetar även som handledare på Lunds universitets Författarskola.

Tack för ditt bidrag!